DODIK KOD VUČIĆA

“Izmjena Dejtona značila bi da Srpska više nije u BiH”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će bilo kakva priča o promjeni Daytonskog sporazuma predstavljati smrtnu presudu BiH i da bi to značilo da Republika Srpska više nije u BiH.

“Republika Srpska nema namjeru razgovarati o bilo čemu osim o povratku na izvorni Daytonski sporazum i ustavne nadležnosti”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Beogradu nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je istaknuo da je međunarodna zajednica devastirala Daytonski mirovni sporazum.

“Srbija je jamac Dejtonskog sporazuma, ali je ona odstranjena iz važnog tijela kao što je Vijeće za provedbu mira mira (PIC), u kojem su neke druge zemlje. PIC je zajedno sa visokim predstavnikom deklasirao Daytonski sporazum i on je urušen”, naglasio je Dodik.

On je dodao da će srpski predstavnici u institucijama BiH raditi na tome da problem u vezi s granicom između BiH i Srbije bude riješen što prije.

“BiH ima probleme u vezi sa definiranjem granice i srpski predstavnici u institucijama BiH stoje na stajalištu da je zahtjev Srbije opravdan”, rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što napreduju radovi na izgradnji dionice auto-puta Kuzmin-Rača, te mosta na Rači i što će Srbija pomoći i izgradnju auto-puta do Bijeljine.

“Činimo sve da u narednih pet godina bude završen auto-put od Doboja do Rače, čime će Srpska biti povezana s Beogradom”, istaknuo je Dodik.

On je zahvalio Vučiću za podršku srpskom narodu u Drvaru, navodeći da će u pogonu poduzeća “Jumko” biti zaposleno oko 100 radnika.

Dodik je izrazio očekivanje i da će za godinu i pol dana biti stavljen u funkciju most “Bratoljub” u Bratuncu jer su otklonjeni zastoji na razini BiH./Srna/HMS/

Najnovije