Izmijenjen krivični zakon, BiH neće na crnu listu MONEYVAL-a

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog narod u Domu naroda Parlamenta BiH Halid Genjac kazao je nakon sjednice da je taj dom danas u hitnoj proceduri usvojio amandman na Krivični zakon BiH.

– Prema uvjeravanjima MONEYVAL-a i posljednjem dopisu koji su uputili uoči zasjedanja između 13. i 17. travnja, ovo bi bio minimum koji bi zadovoljio zahtjeve i koji bi spriječio da se BiH definitvno nađe na crnoj i sivoj listi, kazao je Genjac. Prema njegovim riječima, ostaje još da Zastupnički dom do 13. travnja usvoji ovaj amandman i „možemo se nadati nekom pozitivnom scenariju”.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda državnog parlamenta Ognjen Tadić je kazao kako je jedno od pitanja kome su se posebno posvetili bilo pitanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH u vezi sa zahtjevima MONEYVAL-a, a koji se odnosi na financiranje terorističkih aktivnosti, točnije njihovo sprječavanje. Dodao je kako je Klub izaslanika srpskog naroda predložio zakon kojim se na potpuno jasan način definira rješenje za ovo pitanje.

– Taj zakon koji smo predložili, je usvojen po hitnoj proceduri. Očekujemo sljedeći tjedan od Zastupničkog doma da sve to ponovi i da se na taj način prevaziđe problem koji je ostao iz predizbornog perioda, a u vezi sa zahtjevima MONEYVAL-a, i da se na taj način nitko od nas, ni RS, ni FBiH, ni BiH ne nađu ni na sivoj ni na crnoj listi te organizacije koja je nadležna za praćenje međunarodnih finansijskih transakcija i sprečavanja nezakonitosti u tom pogledu, kazao je Tadić.

Predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Bariša Čolak je, upitan u čemu je razlika između ovog prijedloga i ranijeg, koji nije prihvaćen u Domu naroda, kazao da je u ranijem prijedlogu bilo i nekih drugih članaka koji se nisu odnosili isključivo na MONEYVAL-a i na njihove zahtjeve. Dodao je da je bilo tu zahtjeva od drugih međunarodnih asocijacija, a „bilo je i nekih rješenja koja su zapravo na određeni način precizirala pojedine odredbe našeg kaznenog zakona”.

– Mislim da će to trebati ugraditi u naše kazneno zakonodavstvo, ali ovo je sad rekao bih jedna vatrogasna mjera koja će omogućiti BiH da ukloni ovu sjenu koja se nadvila nad nju, a tiče se mogućnosti da BiH bude stavljena na tzv. sivu listu, kazao je Čolak. Smatra kako je jako bitno da se ovo brzo usvoji i u Zastupničkom domu./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MARK ESPER

Američki ministar obrane protiv Trumpa, ne želi slati vojsku na prosvjednike

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je kako ne podržava slanje vojske na prosvjednike zbog smrti Georgea Floyda i rasne nejednakosti, distancirajući se od...