Sve vijesti

ŠIROKI BRIJEG

Izložena neprocjenjiva umjetnost čuvene “Babe Penavuše”

Izložba Sofija Naletilić Penavuša / Iz fundusa otvorena je u četvrtak navečer u u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg.

Povodom 110. obljetnice rođenja najnagrađivanije širokobriješke umjetnice s međunarodnom reputacijom, Franjevački muzej i galerija izložio je trideset četiri skulpture iz vlastitog fundusa, želeći još jednom skrenuti pozornost na važnost Penavušinog likovnog stvaralaštva.

Njezin likovni izraz prepoznat je i na globalnoj razini, budući da je izlagala u inozemstvu i dobila eminentne nagrade i priznanja.

Ostvarila je neprocjenjiv uspjeh u svijetu kao samouka kiparica iz Širokog Brijega, bez likovne edukacije i bilo kakve druge formalne naobrazbe.

Najčešće obrađuje teme iz Biblije, franjevce, životinje, narodne junake i sportaše, dakle sve ono što je bilo dijelom njezinog života.

Najčešće teme su joj ptice i kornjače, ali bavi se i ostatkom bestijarija poput medvjeda i divljih svinja.

Umjetnost “Babe Penavuše”, kako ju još nazivaju, koja je od neprocjenjive važnosti za zapadnu Hercegovinu moći ćete pogledati do 5. prosinca./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

RASVJETLJEN MONSTRUOZAN ZLOČIN

Otmicu djevojčice Vanje dogovorio njezin otac, a za ubojstvo osumnjičen makedonski političar Ljupčo Palevski

Cijela regija tragala je proteklih nekoliko dana za 14-godišnjom Vanjom Gjorčevskom iz Skoplja. Jučer je policija Sjeverne Makedonije izvijestila je da je u blizini...