Izložba Petre Kralj Fox u Franjevačkom muzeju Široki Brijeg 18. svibnja

U povodu obilježavanju Međunarodnog dana i Europske noći muzeja 2019. u BiH – “Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije”, u galeriji Franjevačkog muzeja Široki Brijeg 18. svibnja bit će otvorena izložba akademske umjetnice Petre Kralj Fox “Dio mene”.

“U svojim likovnim radovima Petra Kralj Fox pretvara tradiciju stoljetnoga veza i ornamenta u moderan znak. Iz bogate konavoske baštine izdvaja pojedine detalje i potpuno ih osamostaljuje, udahnjujući im novi život. Izvorne ornamente i simbole svoga kraja pretače u instalacije i grafike na posve jednostavan i čitljiv način. Poput likovnog logopeda tradicijskim formama daje mogućnost da iznova progovore i komuniciraju s okolinom. Petra ima smisla za tradicionalno i to je ne sputava da bude moderna, nego daje još veću snagu njenom izrazu i čini ga autentičnijim. Sve je otrgnuto zaboravu, znak bez problema funkcionira i živi u novom svijetu”, kaže kustos izložbe i povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar.

Petra Kralj Fox rođena je 11. svibnja 1976. u Dubrovniku. Diplomirala je na Accademii di Belle Arti u Veneciji 2000. godine, odsjek dekoracija (decorazione), u klasi profesora Gaetana Mainentia.

Radila je kao nastavnik likovne kulture, a danas radi kao muzejski pedagog u Kući Bukovac u Cavtatu.

Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Također, vodi Udrugu Mame Cavtat koja se bavi organiziranjem kulturno umjetničkih manifestacija za djecu i očuvanjem tradicije./F/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

'ZNAŠ LI TI TKO SAM JA?'

Pripadnici FUP-a lišili slobode policajca koji je priveo muža tužiteljice Begić

Pripadnici MUP-a Tuzlanske županije ostali su iznenađeni kada su pripadnici FUP-a jučer priveli njihovog kolegu T.O. pod sumnjom za kazneno djelo zlostavljanje u službi.Ovaj...