NAPREDAK

Izložba ciklusa crteža “Dvojina” autora Davora Paponje u organizaciji banjalučkog Napretka

Kako je pandemija koronavirusa poremetila sve planove vezane za kulturne manifestacije u Banja Luci pa tako i naše Podružnice u Banja Luci, odlučili smo izložbu ciklus crteža “Dvojina” autora Davora Paponje postaviti online, dok se ne steknu uvjeti za normalnu postavku.

Izložba ciklus crteža “Dvojina” je prema planu i programu banjalučke podružnice HKD Napredak trebala biti organizirana koncem travnja mjeseca u sklopu projekta “Stazama hrvatske kulture” koji je prepoznat od ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao projekt od značaja za hrvatski narod izvan granica RH.

Ciklus crteža “Dvojina” nazivom upućuje na staroslavensku gramatičku jezičku konstrukciju, koja se tek kao arhaizam u našem jeziku i danas može sresti,čime se aludira na položaj kršćanstva koji je izgubio svoju dominaciju suvremenom svijetu u kojem živimo. Prisustvo ranokršćanske ikonografije očituje se u jasnom pokušaju sažimanja vizualnog jezika autohtone predkršćanske kulture i početak konstruiranja vlastitog vizualnog identiteta kršćanstva. Autor kroz radove pokušava istražiti sebi blisku religijsku prošlost gdje se prisustvo paganskih elemenata neprestano, poput dvojine, provlači kroz obrede i simbole, ali koji na prvi pogled i nisu toliko očiti. Figure su uvijek prikazane u paru, aludirajući na dvije strane iste medalje, koje istovremeno upućuju na dualnost i jedinstvo kako u kršćanstvu, tako i na podvojenost svakog “univerzalnog” principa” ističe kustos Amalija Stojsavljević.

“Ovom izložbom želimo zaintrigirati širu javnost, a posebno mlađu populaciju da istražuje o povijesti svoje religije, te istu im približiti i upoznati ih sa vrjednotama vjere” ističe predsjednica HKD Napredak podružnica Banja Luka Ružica Ševarika.

Izložbu u formi pogleda od 360° možete pogledati klikom na fotografiju ispod./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije