Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

IZGLADILI NESPORAZUM Zbog incidenta na sarajevskom aerodromu sastali se Galić i turski veleposlanik u BiH

Uprava Granične policije BiH na čelu s direktorom Zoranom Galićem danas se susrela s veleposlanikom Turske u BiH Haldunom Koçom i njegovim suradnicima.

Povod ovom sastanku je nedavni događaj na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, koji se dogodio prilikom dočeka i dolaska izaslanstva Republike Turske u BiH, na čelu s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

“Sudionici sastanka razjasnili su sve okolnosti u vezi sa spomenutim događajem i zaključili da je ovaj događaj u javnosti preuveličan od nekih medija. Ustvrđeno je kako su pozitivni propisi prilikom posjete važnih stranih službenika veoma jasni i precizni, kako za strane tako i za domaće službenike te da ne postoje izuzeci i odstupanja u pogledu provođenja istih. Na sastanku su, također, dogovorene aktivnosti u daljnjem radu i suradnji, kako u budućnosti ne bi dolazilo do ovakvih ili sličnih incidenata i nesporazuma”, priopćeno je iz Granične policije.

Ured za profesionalne standarde i unutarnju kontrolu GPBiH je već poduzeo određene preliminarne provjere koje se odnose na spomenuti događaj, radi potpunog utvrđivanja stvarnog činjeničnog stanja, u cilju utvrđivanja eventualne odgovornosti pojedinaca u navedenom događaju, priopćeno je.

Treba podsjetiti da su nakon slijetanja zrakoplova u kojem se nalazilo izaslanstvo Republike Turske na čelu s Erdoganom članovi njegovog osiguranja prekjučer zbog nedoličnog ponašanja te odbijanja procedura i redovne kontrole došli u verbalni, a zatim i kratki fizički okršaj s pripadnicima Granične policije BiH koja je nadležna za Međunarodni aerodrom u Sarajevu.

Nakon prepirke je počelo naguravanje, a članovi turskog osiguranja su iz zrakoplova izvukli oružje te ga stavili za pojas, a sve se smirilo kada je iz zrakoplova izašao Erdogan.

Ovaj događaj tog dana je potvrdio i direktor GP BiH Zoran Galić koji je pohvalio profesionalizam i reakciju pripadnika bh. policijske agencije.

Sam Galić je za jedan sarajevski portal potvrdio da se radilo o dramatičnom događaju koji je mogao eskalirati.

“Oni koji dolaze u BiH morat će poštovati zakone BiH, a ne pokušavati biti iznad njih. Pohvaljujem reakciju Jedinice Granične policije BiH jer da oni nisu bili profesionalni i na razini na kojoj trebaju biti, došlo bi do otvorenog sukoba”, rekao je Galić tog dana./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte