IZETBEGOVIĆ: Za SDA i partnere tražimo četiri pozicije u Vijeću ministara i upućivanje demarša Hrvatskoj

Stranka demokratske akcije (SDA) je zaprepaštena informacijama koje je u javnost iznio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, a koje se odnose na navodno podmetanje dokaza u organizaciji konzula Republike Hrvatske Ivana Bandića s ciljem kreiranja lažne slike o postojanju naoružane ekstremističke mreže u BiH. Zaključak je to Predsjedništva SDA, koje je najoštrije osudilo ove aktivnosti te od pravosudnih institucija i policijskih agencija zahtijeva poduzimanje hitnih mjera iz svoje nadležnosti, piše Faktor.ba.

– Također, pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi demarš Vladi Republike Hrvatske i zatraži zvaničan stav te zemlje po pitanju protuzakonitih aktivnosti njenog konzula u Tuzli – kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

SDA zahtijeva od Tužiteljstva BiH da poduzme sve korake i pokrene krivične postupke protiv organizatora četničkog okupljanja u Višegradu.

– Tražimo pokretanje postupka zabrane ovakvih i sličnih okupljanja, kao i zabranu djelovanja Ravnogorskog četničkog pokreta u BiH, koje predstavlja stalnu prijetnju miru i stabilnosti. Postrojavanje srpskih nacionalističkih falangi posebno je uznemirujuće za Bošnjake povratnike u entitet RS, a naročito u Višegradu u kojem su u Drugom svjetskom ratu, a onda ponovo tijekom agresije na BiH u razdoblju od ’92. do ’95. nad Bošnjacima počinjeni masovni ratni zločini – poručio je Izetbegović.

U SDA su razočarani odnosom većine delegata u Domu naroda BiH, koji su odbili čak i raspravljati o osudi četničkog okupljanja u Višegradu. Također osuđuju napad na povratnika Azrina Hodžića u Prijedoru te pozivaju nadležne institucije entiteta RS da hitno procesuiraju i sankcioniraju počinioca ovog napada.

– Vlasti entiteta RS moraju poduzeti konkretne mjere koje će doprinijeti suzbijanju nacionalne mržnje, a prije svega spriječiti napade na povratnike i njihovu imovinu – zaključilo je Predsjedništvo SDA.

Od pregovaračkog tima SDA se traži, dodaje Izetbegović, da pregovore o formiranju vlasti završi do 24. ožujka, kako bi naredna sjednica Predsjedništva stranke bila održana u ponedjeljak, 25. ožujka. U pregovore je, ističe, neophodno uključiti i članove Kolegija stranke koji su dio aktualnog saziva Vijeća ministara BiH.

– SDA i partnerske stranke trebaju preuzeti tri bošnjačke pozicije i poziciju iz reda Ostalih u Vijeću ministara. Redoslijed u prioritetu izbora ministarstava za SDA je Ministarstvo financija, Ministarstvo obrane, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova. Pitanje aktivacije MAP-a kroz usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana se treba tretirati kao tehničko pitanje koje treba rješavati na razini nadležnog ministarstva, jer su svi potrebni zakoni, strategije i odluke ranije usvojene – ističe Izetbegović.

Vrijeme je, dodaje Izetbegović, da se po pitanju raspodjele resora “malo pomiješaju karte”.

– Već predugo HDZ drži Ministarstvo financija i vrijeme je da mi tu malo pomognemo, kazao je Izetbegović.

Kada su pregovori o formiranju federalne vlasti u pitanju, Izetbegović naglašava da u njima moraju sudjelovati i članovi Kolegija SDA koji su dio aktualnog saziva Vlade FBiH.

– Učešće u budućem sazivu Vlade FBiH treba biti u skladu s učešćem koalicijskih partnera u Parlamentu FBiH. Osnovni problem koji treba biti riješen prije formiranja nove Vlade je trenutna praksa preglasavanja, koju mi više nećemo moći tolerirati – kazao je Izetbegović.

SDA pozdravlja dostavljanje odgovora na dodatna pitanja Europske komisije i očekuju da će BiH do 1. studenog ove godine dobiti kandidatsku status, s obzirom da su, ističu, ispunjeni svi službeni uvjeti Europske unije. Također pozdravljaju odluku Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH kojom se odobrava zaključivanje Sporazuma o sniženju cijena usluga roaminga, te početak gradnje tunela Hranjen u okviru realizacije izgradnje brze ceste Sarajevo – Goražde. Kao pozitivnu izdvajaju i odluku Parlamenta FBiH o zatvaranju financijske konstrukcije za izgradnju Bloka 7, koji je, poručuje predsjednik SDA, neophodan zbog trajnog rješavanja stabilnosti energetskog sustava BiH.

Pozdravljen je i rad Ministarstva za pitanja branitelja i invalida FBiH i predstavnika koordinacije branitelja na izradi prijedloga Zakona o pravima razvojačenih branitelja i njihovih obitelji. Zakon, ističe Izetbegović, treba biti realan, provodiv i financijski održiv, bez daljih opterećenja za gospodarstvo.

Osvrnulo se Predsjedništvo SDA i na teroristički napad na džamije u Novom Zelandu, koji, kazali su, pokazuje monstruoznu i zločinačku prirodu ideologije nasilog ekstremizma i radikalizma.

– Saosjećajući sa žrtvama i najoštrije osuđujući ovaj teroristički čin, izražavamo posebnu zabrinutost činjenicom da je ovaj teroristički akt bio, pored ostalog, inspiriran četničkom ideologijom i ličnošću ratnog zločinca Radovana Karadžića – zaključilo je Predsjedništvo SDA./HMS/

Najnovije

O KAVAZOVIĆEVOM IZJEDNAČAVANJU NEIZJEDNAČIVOG

OMERBEGOVIĆ: Priopćenje Islamske zajednice BiH povodom terorističkih napada je ogromna i neizbrisiva sramota

Damir Omerbegović objavio je na portalu Prometej.ba otvoreno pismo Reisu-l-ulema Huseinu efendiji Kavazoviću kao reakciju na reakciju Islamske zajednice u BiH na nedavnu seriju...