IZETBEGOVIĆ: Trebat će još Neretve proteći dok se ne stekne povjerenje u Mostaru

Danas je u Mostaru održan sastanak visokih izaslanstava HDZ-a BiH i SDA na čelu kojih su bili predsjednici Dragan Čović i Bakir Izetbegović. I dok, čini se, postoji volja za kompromisom oko izmjena Izbornog zakona BiH i formiranja vlasti, pozicije oko pogleda na Grad Mostar ostale su iste tako da je vrlo teško očekivati skoriji dogovor oko provedbi presuda Ustavnog suda BiH i suda u Strasbourgu koje su vezane za Mostar, piše Hrvatski Medijski Servis.

Čović je istaknuo da je Mostar pitanje oko kojega HDZ i SDA imaju dijametralno suprotne stavove.

“Naš stav je da se do kraja ispoštuje odluka suda u Strasbourgu i  da Mostar ne bude nikakav izuzetak u odnosu na Zenicu, Tuzlu i Banja Luku. Naravno, razumijemo i stav SDA pa zato tražimo zajednička rješenja.

S druge strane Izetbegović je mišljenja da problem Grada Mostara treba riješiti kroz poseban zakon  koji bi bio donesen u Parlamentu FBiH.

“To je jako osvjetljivao pitanje i trebat će još Neretve proteći dok se ne stekne povjerenje u Mostaru. Tu će morati biti niz zaštitnih mehanizama po onome kako stvari u Mostaru vidi SDA. Mostarom treba vladati zajednički i ne smije se dogoditi da jedna strana zavlada drugom”, rekao je Izetbegović.

Podsjećamo, lokalni izbori u Mostaru stoga nisu mogli biti održani u posljednja dva izborna ciklusa jer je, u studenom 2010., Ustavni sud BiH proglasio  neustavnim određene odredbe Izbornog zakona BiH koje su regulirale lokalne izbore u Mostaru.

Utvrdio je da način na koji su organizirane izborne jedinice i broj gradskih vijećnika iz svake od tih jedinica nisu bili u skladu s načelom jednakog prava glasa. Dao je vlastima šest mjeseci da usklade te odredbe s Ustavom BiH. Ta odluka još uvijek nije izvršena./B. G./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije