Sve vijesti

HNK Mostar

Izetbegović strahuje od Cerića, Lagumdžija i Radončić žele mjesto premijera!

Rok za podnošenje prijava za listopadske izbore je istekao, a kako javlja NAP, ovogodišnja izborna kampanja će biti posebno zanimljiva u bošnjačkom političkom korpusu, gdje će se voditi žestoka borba za dvije najvažnije državne pozicije.

Utrka za mjesto u Predsjedništvu BiH, možda i neće biti najaktraktivnija za stranačke lidere, obzirom da u narednom mandatu Vijeća ministara BiH pozicija predsjedavajućeg, prema rasporedu, treba pripasti Bošnjacima!

Prema neslužbenim informacijama, unutar trokuta SDA-SDP-SBB već je bilo tajnih razgovora o tome kako „raspodijeliti” pozicije prije početka izbora i na osnovu toga napraviti izborne liste i voditi kampanju. Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, po svemu sudeći, nije zainteresiran da zauzme mjesto u Predsjedništvu BiH te se neće ni kandidirati za bošnjačkog člana, ali jeste za premijersku poziciju u Vijeću ministara.

U kuloarima se priča da je Lagumdžija već napravio dogovor sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem. Prema tom dogovoru Izetbegoviću bi SDP suprotstavio slabog kandidata, ili bi dao kandidata iz reda druga dva konstitutivna naroda, te mu tako pojačao šanse za novi mandat.

Zauzvrat, Izetbegović bi onda Lagumdžiji povjerio mandatarsku poziciju nakon izbora.

S druge strane, čelnik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić još razmatra hoće li se kandidirati za Predsjedništvo BiH i tako ponovo doći na megdan Izetbegoviću. Neslužbeno, no on nije pretjerano zainteresiran za tu utrku. Mnogo primamljivija je pozicija državnog premijera koju bi, kako  mnogi smatraju, kao poduzetnik s iskustvom, mogao vrlo uspješno obnašati.

Da je Radočić bliži tome da se ne kandidira za Predsjedništvo govori i promjena imena stranke u SBB – Fahrudin Radončić. Na taj način, Radončić je omogućio glasačima da na svakom glasačkom listiću, bez obzira za koju razinu vlasti glasaju vide njegovo ime i glasaju za njega, pa čak i ako ne bude kandidat za Predsjedništvo BiH.

Također, ulazak dr. Mustafe Cerića u utrku za Predsjedništvo BiH, ozbiljan je izazov i za velike političke stranke. Ponajviše, to će probleme stvoriti Izetbegoviću koji je najviše zagrizao za Predsjedništvo, a smatrao je da će mu biti dovoljan dogovor s Lagumdžijom i Radončićeve drukčije želje. Ali, sada se stvari kompliciraju, a raspored snaga mijenja.

Izetbegović još nije riješio ni sve dvojbe unutar svoje stranke SDA koja još nema jasno istaknutog kandidata. Amir Zukić, glavni tajnik SDA izjavio je u da SDA još nema svog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, ali da su se se prijavili na izbore za sve razine vlasti.

Izetbegović će prije svega morati sačekati stabilizaciju unutar stranke da bi dobio zeleno svjetlo i kandidaturu stranke, ali mu navodni dogovor s Lagumdžijom to otežava.

Naime, veliki je broj ambicioznih članova rukovodstva SDA, pa i onih bliskih njemu, koji se već vide u premijerskoj poziciji poput Asima Sarajlića ili Denisa Zvizdića. Njima tajni „deal” s Lagumdžijom ne odgovara, jer bi time Izetbegović sebi ojačao poziciju, a oslabio stranku zbog čega su oni bliži nekoj vrsti dogovora i koalicije s SBB-om.

Mnogi se pribojavaju da bi zbog novog mandata Izetbegovića, SDA mogla unaprijed izgubiti šansu za premijersku poziciju, koja bi onda pripala iz SDP-u ili SBB-u. A, u slučaju poraza od Cerića, SDA bi mogla izgubiti i mjesto u Predsjedništvu BiH i tako prvi put od 2001. godine, stvarno otići u oporbu!

Najnovije

TRENER ŠIROKOG UOČI GOSTOVANJA NA GRBAVICI

BUDIMIR: Ne mogu obećati pobjede, ali mogu da ćemo dati sve od sebe

– Nogometaši Širokog Brijega u 9. kolu Premijer lige BiH odigrat će derbi na Grbavici protiv Željezničara, a susret je na rasporedu u ponedjeljak...