Hrvatski Medijski Servis

IZETBEGOVIĆ: Šteta što presuda Karadžiću za genocid nije proširena na Prijedor i druge općine

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović komentirao je za Faktor presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove kojom je Radovan Karadžić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Izetbegović ističe da je izricanjem doživotne kazne Karadžiću načinjen korak više ka pravednoj presudi za genocid počinjen u proteklom ratu diljem Bosne i Hercegovine.

“Nažalost, kvalifikacija genocida je zadržana samo za masakr u Srebrenici i nije proširena na Prijedor i druge općine koje su bile izložene sličnom karakteru i intezitetu zločina.

Ipak, kroz proces koji je trajao godinama je temeljito utvrđena i zapisana istina o zločinačkom poduhvatu vojske na čijem čelu je stajao Radovan Karadžić i koja je počinila najbrutalnije povrede međunarodnog prava na tlu Europe od vremena završetka Drugog svjetskog rata”, kazao je Izetbegović za Faktor./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte