IZETBEGOVIĆ: Poslat ćemo reducirani ANP koji će prihvatiti NATO

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović kazao je da trenutno nijedan politički predstavnik Srba nije spreman za članstvo BiH u NATO-u, ali da je u tim okolnostima ipak potrebno napraviti iskorak.

Komentirajući stav predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da neće podržati izbor novog mandatara bez usvajanja odluke o slanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), Izetbegović je u intervjuu za BHRT kazao kako je to i stav SDA, od početka procesa formiranja vlasti u BiH.

– Dok se radio sporazum, ja sam bio na vezi s gospodinom Komšićem i on je insistirao na ANP-u. Imaju se poštovati zakon, Ustav, ranije odluke Predsjedništva, Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara. Taj okvir je MAP. To je sasvim jasno i rečeno je da će biti poslani nacrti i planovi u Bruxelles – kazao je Izetbegović.

Kada je riječ o NATO-u, on je naglasio da je “politika umijeće mogućeg”.

– Što je to moguće, s obzirom na unisoni stav srpskih predstavnika iz RS i s obzirom na naš stav da mora biti ANP-a, to je reducirani ANP, koji će prihvatiti NATO. Ja ne vidim moguće rješenje mimo toga. Vidim samo mogućnost produbljivanja krize. Znate, kad netko pritiska gas, a netko drugi povuče kočnicu, polome se zupčanici u stroju. Nama ta stvar ne treba i ne treba nam tonjenje u duboku krizu. Mi devet godina imamo zastoje kada je u pitanju NATO, kazao je Izetbegović.

Prema njegovom mišljenju, rok od mjesec dana za formiranje Vijeća ministara BiH je preambiciozan.

– Traženi su čak i kraći rokovi. Ja mislim da mi možemo neke bitne pomake napraviti. Recimo, ako bude pameti i spremnosti, definirati stvari s ANP-om. Kada tu stvar prevladamo, mislim da kreće sve ostalo, da smo tada jednostavno odvezali taj čvor i da idu sve ostale stvari. hoće li to biti dva ili dva i pol mjeseca, za mene to nije toliko važno – kazao je Izetbegović.

On je potvrdio mogućnost da u ime SDA, pozicija ministra vanjskih poslova pripadne Biseri Turković./HMS/

Najnovije

INZKOV ZAKON PREPUN PRAVNIH RUPA

Negiranje ratnih zločina na Stipića livadi i u Briševu bez kazne!

“Trebalo je pobiti ustaše u Briševu”; “Nek’ su platili glavom UZP-ovci na Stipića livadi” - ove dvije objave izazvale bi zgražanje u većem dijelu...