LIDER SDA BI TRGOVAO USTAVNIM PRAVIMA DRŽAVOTVORNOG NARODA

Izetbegović ponudio Hrvatima poziciju u Predsjedništvu i legitimne predstavnike, pod uvjetom da pristanu da većina vlada Federacijom

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ponovo je večeras dao do znanja kako ne pristaje da Hrvati budu ravnopravni u Federaciji i BiH, kako je to daytonskim Ustavom predviđeno, kao državotvoran konstitutivan narod, odnosno kako ne prihvaća BiH onakvom kakva je definirana mirovnim sporazumom, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Nakon što je opisivao kako će početi i izgledati rat u BiH, ukoliko se Republika Srpska odcjepi, upitan je što očekuje od SAD, posebno nakon pisma koje je američki državni tajnik Antony Blinken poslao članovima Predsjedništva BiH, a u kojem je navedeno da domaće snage trebaju nađu kompromis po pitanju promjene Ustava i Izbornog zakona. Izetbegović je kazao kako “očekuje da budu jasni, da priprijete u odnosu na ovakve pokušaje (mirno razdruživanje, op hms), a zatim da stanu uz principe”. Naravno, bošnjačke, po kojima je osiguranje ravnopravnosti Hrvata, koju im jamči Ustav, “podjela zemlje”

-Ne možemo ići unazad u nekim reformama, dijeliti zemlju kroz pregovore o Izbornom zakonu i to sigurno nećemo uraditi. Zasad nema snažne američke akcije u tom smislu, kazao je Izetbegović, očito razočaran stavom američkog državnog tajnika Blinkena koji zagovara, kako je to pokazao i u pismu Predsjedništvu BiH stavove suprotne Izetbegovićevim.

Predsjednik HDZ BiH i HNS BiH Dragan Čović nedavno je izjavio da je kraj lipnja rok za izmjene Izbornog zakona kojima bi se provela presuda Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić i osiguralo da Hrvati mogu izabrati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH i Dom naroda, te presude Europskog suda za ljudska prava.

–Vjerojatno računajući na ovakve stvari, da će se sada bošnjačka strana povući pred pritiskom (mirnim razlazom, op hms) koji se projektirano pravi i da ćemo reći: pustite to, dajte da završimo ovamo jednu stranu, da nemamo dvojicu protiv sebe. Mi ne možemo ići unazad. Ima da se implementiraju presude Europskog suda za ljudska prava. Može li se unutar toga izaći u susret priči o legitimnim predstavnicima? Vjerovatno može. Sve treba biti na liniji Ustava BiH i Ustava FBiH, a on kaže da svaki narod ima pravo da bude predstavljan legitimnim predstavnicima i ima pravo zaštititi vitalni nacionalni interes, kazao je Izetbegović, a onda otkrio ciljeve bošnjačke politike:

-Mi tražimo da se pozicija konstitutivnih naroda svede na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Dakle, treba većini u Zastupničkom deomu dati kisik, dupustiti da vlada. Ne može vi imati legitimne predstavnike s desetine teritorije zemlje, kako bi to htio Čović, i da oni zaustave što god hoće. Ovo su principi SDA koje sam ja dogovorio s ostalim bošnjačkim predstavnicima. Ako želite da vam se garantuje ta pozicija u Predsjedništvu onda trebate dopustiti ovu stvar. Dakle, ne može Dom naroda biti jači od Zastupničkog doma, kazao je Izetbegović, iako zna da su Zastupnički i Dom naroda, ravnopravni, po Ustavu FBiH, prvi kao zakonodavno i predstavničko tijelo građana, a drugi kao zakonodavno i predstavničko tijelo naroda. Kao što zna i da reduciranje uloge Doma naroda ne može biti predmet rasprave, niti uvjet za izmjenu neustavnog izbornog zakona, koju je naložio Ustavni sud BiH.

Uvjetujući prihvaćanje provedbe presude ustavnog suda BiH Izetbegović je ponovo pokazao kako ne poštuje načelo vladavine zakona, te time izravno radi na rušenju Daytonskog sporazuma i ustavne strukture BiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije