Izetbegović odgovorio na Dodikovu ponudu

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je, gostujući u programu BHRT-a, odbacio eventualni poziv na koaliranje sa SNSD-om ako bi to “značilo destrukciju i sudar s međunarodnom zajednicom, udar na ustavnopravni poredak, kočenje i blokade”. Međutim, ako bi poziv lidera SNSD-a Milorad Dodika značio ubrzanje na euroatlantskom putu SDA bi prihvatila, poručio je Izetbegović.

“Ali, ne bih rekao da to Dodik nudi, on nudi destrukciju”, dodao je prvi čovjek SDA u razgovoru za BHRT.

Podsjetimo, Dodik je postavio ultimatum “Trojki” da ukoliko američkog, britanskog i njemačkog veleposlanik te Christiana Schmidta ne proglase neprijateljima BiH te Parlament BiH u roku od 7 dana ne poništi Schmidtovu odluku o izmjenama Izbornog zakona da će ponuditi koaliciju SDA.

Upitan završava li nametanjem izmjena Izbornog zakona europski put BiH, Izetbegović je odgovorio:

-Ne bih rekao da se završava nego se ubrzava. Nažalost, ovo je morao uraditi visoki predstavnik, ali bolje i tako nego nikako. Sklanjamo se 15 godina od te stvari, da dođemo do fer i poštenih izbora. Nažalost, ovo je pilot projekat koji neće zahvatiti cijelu Bosnu i Hercegovinu, ali to je jedan važan korak naprijed koji će jako suziti prostor krađama, a oni koji su 15 godina bili protiv toga sada su konačno izašli pod reflektore./HMS/

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img