Izetbegović obmanjuje američkog kongresmena, od početka podržava one koji tvrde da je Sutorina dio BiH!

Nakon što je pokrenuta inicijativa da se Bosni i Hercegovini vrati Sutorina, izlaz na otvoreno more u Crnoj Gori, nastala je pometnja u međudržavnim odnosima između BiH i Crne Gore.

Priča je dobila je posebnu dimenziju posljednjih dana kada je Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine u Washingtonu zaprimilo pismo kongresmena Michaela Turnera upućeno članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, te ga putem Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine službeno dostavilo u Predsjedništvo BiH, odnosno Uredu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Turner je tada oštro upozorio Izetbegovića da bi BiH mogla ostati bez značajne američke pomoći zbog neosnovanog i neargumentiranog otvaranja pitanja međunarodno priznate granice između BiH i Crne Gore i teritorijalnih pretenzija BiH prema Crnoj Gori.

Prije dva dana Izetbegović je kongresmenu Turneru uputio odgovor:

“Cijenjeni g. Turner, U vezi stavova iznesenih u Vašem pismu o pitanju razgraničenja BiH i Crne Gore, vjerujem da ste ih uputili na pogrešnu adresu. Rasprava po ovom pitanju odvija se u Parlamentarnoj skupštini BiH, pa bi stoga bilo primjereno da ste Vaše pismo poslali rukovodstvu i nadležnim tijelima Parlamentarne skupštine BiH. Ukoliko ste, unatoč prethodno navedenoj činjenici, odlučili da ipak pišete Predsjedništvu BiH, onda ste se trebali obratiti predsjedavajućem Predsjedništva BiH gosp. Mladenu Ivaniću koji predstavlja ovu instituciju. Naravno, postoji mogućnost da ste pismo naslovili na mene jer Vam je sugerirano da ja osobno stojim iza inicijative pokrenute u Parlamentarnoj skupštini BiH koja traži preispitivanje sporazuma o granici. Oni koji su Vas eventualno usmjerili prema meni su očigledno pogriješili” – navodi se u Izetbegovićevom odgovoru.

Zanimljivo, kako piše Dnevni avaz, da je Izetbegović drugačije tvrdio u siječanjskom telefonskom razgovoru s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, nakon što je ovaj stopirao dolazak diplomate Milana Lukića na mjesto veleposlanika Crne Gore u BiH upravo zbog nesporazuma oko Sutorine.

U priopćenju Vujanićevog ureda je stajalo:

“Prije donošenja odluke o odlaganju potpisa veleposlaničkog Ukaza Vujanović je obavio telefonski razgovor s Ivanićem koji mu je predložio da razgovara s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem. U telefonskom razgovoru s Bakirom Izetbegovićem, Vujanović je saznao da on sada nije spreman da svojim pozitivnim stavom doprinese okončanju procedure potpisivanja Ugovora o državnoj granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine.”

Također se navodi da je Izetbegović Vujanoviću kazao da će on biti za to da se ovaj Ugovor ponovo razmotri jer smatra svojom obvezom “preispitivanja argumentacije koju je jedan broj javnih ličnosti priopćio, a on, na sastanku s njihovim predstavnicima, primio na znanje.”

Postavlja se pitanje zašto je Izetbegović Sutorinu prvobitno smatrao svojom obvezom i od početka je podržavao one koji traže da se Sutorina vrati BiH, da bi se sada, kada mu se obratio američki kongresmen, pravio lud i neobaviješten poručivši kongresmenu da je na pogrešnoj adresi, iako se iz priopćenja Vujanovićevog ureda jasno može zaključiti da je Izetbegović prava adresa za kongresmenovo pismo i upozorenje za Sutorinu, pita se Dnevni avaz.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MARK ESPER

Američki ministar obrane protiv Trumpa, ne želi slati vojsku na prosvjednike

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je kako ne podržava slanje vojske na prosvjednike zbog smrti Georgea Floyda i rasne nejednakosti, distancirajući se od...