Hrvatski Medijski Servis

IZETBEGOVIĆ O SASTANKU S “BH BLOKOM”: Jesmo li se dogovorili? Nismo!

Foto: Fena

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović kazao je danas nakon susreta s liderima stranaka tzv. “Bh bloka” da dogovor o formiranju vlasti nije postignut, javlja N1 televizija.

On je u obraćanju javnosti rekao da je urađen prijedlog programa za formiranje koalicija u razdoblju 2018-2022.

”Program će biti podijeljen i vama, novinarima. S obzirom na višegodišnja iskustva u bivšem mandatu, mislimo da ćemo s koalicijskim partnerima izraditi dobar program. Sljedeće razdoblje pruža šansu za najveći iskorak BiH u postdejtonskom vremenu. Jesmo li nešto uspjeli danas dogovoriti? Nismo za sada”, kazao je lider SDA.

Potom je dodao da SDA insistira na tome da koaliciju trebaju činiti pobjedničke stranke.

”S druge strane, bh. blok izbjegava koalicije s etničkim strankama, uključujući SDA. Ne vidim način da se te stranke izbjegnu koje su dobile snažnu podršku glasača kao SDA, HDZ, SNSD. Ovo je sastanak nakon kojeg se nadam da će se nastaviti sastanci”, rekao je Izetbegović.

– Jasno smo rekli da u ovom trenutku ne možemo u koaliciju s nacionalnim strankama – rekao je, pak, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, javlja Fena.

Obje strane najavile su da će pregovarati i s drugim političkim faktorima, pa se, po riječima lidera SDP-a, ubuduće očekuje susret s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem, a moguć je i susret sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata.

I Stranka demokratske akcije će se, po Izetbegovićevoj najavi, sastati s tim političkim subjektom.

Po Nikšićevim riječima, te konstelacije treba posmatrati i u kontekstu potrebne izgradnje, njegovanja kulture političkog dijaloga.

Za idući tjedan on je najavio da će strana koju zastupa predočiti sugovornicima prijedlog principa na kojima bi trebala djelovati buduća vlast na federalnoj i državnoj razini.

U vezi s danas predočenim programskim prijedlogom SDA, Izetbegović tvrdi da je riječ o kvalitetnoj bazi na kojoj se može izgraditi dobar program djelovanja buduće vlasti.

Na novinarsko pitanje što SDA namjerava činiti dalje, nakon ishoda današnjih pregovora, odgovorio je: “Nikome nećemo zalupiti vrata“ i naznačio da bi partnerstvo s Bh. blokom bilo dobra opcija.

Obojica stranačkih lidera kazali su da su razgovori bili temeljiti i otvoreni, da je mnogo stvari o kojima bi se sugovornici mogli složiti, kao i onih o kojima su mišljenja različita.

Komentirajući, na molbu novinara, druge aktualnosti, Izetbegović i Nikšić pozdravili su pozitivne signale iz NATO saveza u vezi s Bosnom i Hercegovinom.

Domaćin susreta bila je Stranka demokratske akcije./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte