IZETBEGOVIĆ O IZBORNOM ZAKONU: Nismo ga mogli promijeniti 14 godina, nećemo ga moći izmijeniti ni za 14 dana

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, boravi u Tuzli, gdje Općinska organizacija te stranke obilježava 29. godišnjicu postojanja. Prije sastanka s predsjedništvom ŽO SDA TŽ i svečane akademije, Izetbegović je u razgovoru s novinarima prokomentirao sporazum o formiranju vlasti u BiH koji je postignut sa SNSD-om i HDZ-om BiH.

– Danas je napravljen dobar okvir. Dakle, dobar politički okvir koji je trasirao što ćemo raditi sljedeće tri–četiri godine i tu je, faktički, sadržano sve što je potrebno ovoj zemlji. Integracijski proces kada je u pitanju EU, a i NATO, snažniji ekonomski zahvat, masovna izgradnja infrastrukture, briga o povratnicima, borba protiv korupcije itd. Imamo neki rok od mjesec dana koji smo sebi zadali, ustvari gospodin Dodik ga je tražio, tako da ćemo pokušati deblokirati rad Parlamenta i početi s formiranjem Vijeća ministara i paralelno s formiranjem Vlade FBiH – kazao je Izetbegović.

On je za „Dnevni avaz“ prokomentirao i Dodikovu tvrdnju da mandat OHR-a prestaje onog trenutka kada BiH stekne kandidatski status u EU.

– Mandat OHR-a prestaje kada bude ispunjen tzv. uvjet 5 plus 2 i to nije bila tema sporazuma. Mi u BiH o tome nećemo odlučivati. O tome će odlučivati PIC, odnosno međunarodna zajednica, a mi smo kazali da ćemo raditi na tome da ovo postane jedna stabilna zemlja kojoj više neće trebati OHR, odnosno visoki predstavnik na njenom putu ka članstvu u EU. Kada će to biti, nećemo odlučivati mi, već, kako sam rekao, međunarodna zajednica – kazao je on.

Rok od mjesec za formiranje vlasti je prekratak, ali očekuje da će taj posao biti okončan za mjesec ili dva. Također, u sljedećim godinama BiH će imati usporeniji put ka članstvu u NATO-u.

– Suradnja s NATO-om nastavit će se u definiranom okviru. Dakle, nema nazad. To kretanje može biti intenzivnije ili sporije. Mislim da će ono biti jako usporeno u sljedeće tri godine, ali bitno je zadržati trend, zadržati okvir definiran ranijim odlukama Predsjedništva BiH, Ustavom BiH. MAP je aktiviran prije devet godina i sada je na nama da vidimo kojom ćemo brzinom slati programe. Ja nisam optimist da će se puno toga uraditi u sljedećim godinama – istakao je Izetbegović.

Bošnjačke stranke; , SDA, SBB i DF u budućem Vijeću ministara dobit će resore vanjskih poslova, obrane i sigurnosti te četiri zamjenička mjesta. Izetbegović je najavio i formiranje Vlade FBiH.

– Većina je definirana odavno. Problem imamo s inzistiranjem HDZ-a BiH o izmjenama Izbornog zakona. Nismo ga mogli promijeniti 14 godina, nećemo ga moći izmijeniti ni za 14 dana. Imamo taj tvrdi stav koji se treba promijeniti i taj problem pokušati riješiti do Nove godine – zaključio je Bakir Izetbegović./HMS/

2 COMMENTS

Comments are closed.

Najnovije