Hrvatski Medijski Servis

IZETBEGOVIĆ O DODIKU: Ako to dobije, pobijedio je

Foto: Radiosarajevo.ba

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je da je taktika Milorada Dodika, predsjedatelja Predsjedništva BiH, vrlo jednostavna; na arogantan način – prijeteći i uvjetujući, tražiti više nego što to strankama okupljenim oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pripada.

“Ako to dobije, pobijedio je, i nastavit će da se dominantno ponaša, diktira i dominira kroz cijeli mandat. Ako to ne dobije, napravit će tešku krizu i zastoj u radu institucija BiH. Tad će izaći još agresivnije s tvrdnjama da je BiH propali pokušaj međunarodne zajednice, da očigledno ne možemo živjeti zajedno, da se moramo podijeliti, itd. Bojim se da mu ovaj drugi scenarij više odgovara, i da je njegov prvotni cilj stvaranje krize i zastoja”, rekao je Izetbegović u intervjuu za Fenu.

Budući da je SDA već potpisala koaliciju s DF-om, te upućivala pozive ostalim strankama, Izetbegović je upitan hoće li biti proširenja koalicije.

On je rekao da sve ovo što Milorad Dodik priča i radi već desetljeće, a što je dobilo sasvim konkretnu formu u posljednjem intervjuu Večernjim novostima, stvara jasnu obavezu svim “patriotski” osviještenim političarima da premaše međusobna rivalstva i nesporazume, i da načine snažan patriotski blok.

“Uvjeren sam da će u taj blok, prepoznavajući ovu obavezu, uskoro ući i SBB”, rekao je Izetbegović.

Upitan može li doći do dogovora u srijedu, Izetbegović navodi da je na prvom sastanku koji je imao s Dodikom i Čovićem stekao dojam da Dodik želi dogovor, bio je kooperativan, pristao na neke bitne kompromise.

“A onda je na sljedećem sastanku odustao od kompromisnih rješenja, i nakon sastanka počeo davati jako teške i provokativne izjave. Još uvijek nije kasno da se postigne dogovor, ako je to cilj svih strana u pregovorima. Ali, bojim se da je cilj Milorada Dodika ovo drugo – zastoj u radu institucija, i kriza koja će iz tog zastoja proizaći”, smatra predsjednik SDA.

Neovisnost Kosova i referendum o odcjepljenju RS od BiH stvari su koje Dodik stalno potencira, a Izetbegović kaže da je jedina veza između Kosova i BiH što je ista, srpska strana predvođena režimom Slobodana Miloševića napravila strahovito nasilje i na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

“Za odcjepljenje RS od BiH nema nikakvih uvjeta, niti pravnih, niti povijesnih, niti moralnih, postoji samo mogućnost da se silom pokuša dovršiti ono što Karadžić i Milošević nisu uspjeli prije par desetljeća. Nikome ne bih preporučio da su u to upusti. Rušenje mirovnog sporazuma bi neumitno srušilo mir, a nečiji snovi o neovisnosti bi se pretvorili u užasnu noćnu moru svih”, poručio je.

Komentirajući Dodikovu tvrdnju da “Srbi nisu nikad nikog napali“, Izetbegović kaže da ponašanje Srba, kao i svih drugih naroda, ovisi od ponašanja onih koji ih predvode.

“Srbi su zaratili i razišli se sa svakim s kim su dijelili državu i životni prostor u vremenu kada su ih predvodili Milošević, Karadžić, Mladić. Razišli su se sa Slovencima, Hrvatima, Albancima, s pravoslavnim Makedoncima, braćom Crnogorcima…. Nadam se da će nakon svih bolnih iskustava s Bošnjacima ipak pronaći modus suživota”, kaže Izetbegović.

Odgovarajući na tvrdnje da BiH bez stranaca ne bi trajala ni dva dana, da je Dayton sklepao zemlju koja nema ništa zajedničko, da su Srbi ubačeni u tog monstruma i drugo, predsjednik SDA navodi da BiH traje već 1000 godina, uključujući tu i razdoblje od 1992 do 1995, i presudni faktor koji je drži na okupu je unutarnja, a ne vanjska snaga.

“Nadam se da nećemo morati na najteži način to ponovo dokazivati. Bosanski Srbi, Hrvati i Bošnjaci imaju mnogo toga zajedničkog, i da nije političara koji ih vode u sukobe, sigurno bi pronašli zajednički jezik i ponovo uspostavili harmoniju u odnosima. Genetsko porijeklo, jezik, kultura, sustav vrijednosti koje etničke grupe u BiH baštine definitivno imaju istu osnovu. Poražavajuće ja da predsjedatelj Predsjedništva BiH, čovjek koji predstavlja zemlju i njene narode izgovara takve riječi, uvrjedljive, obeshrabrujuće i, što je najvažnije, neistinite i neutemeljene. Narodi u BiH imaju isprepletene identitete i sudbine, formirali su i oblikovali jedni druge, i sasvim sigurno mogu i hoće nastaviti živjeti zajedno. Odavno bi se ti odnosi normalizirali da nije političara poput Dodika koji rane koje zarastaju ponovo ozlijede, a vodu koja se bistri ponovo i namjerno zamute”, rekao je Izetbegović./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte