Hrvatski Medijski Servis

IZETBEGOVIĆ: Neka mandatar iz SNSD-a Predsjedništvu predoči program, a HDZ predloži predsjednika F BiH

Predsjednik SDa bakir Izetbegović. Foto: Fena

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović pročitao je nakon današnje sjednice Predsjedništva SDA zaključke u vezi s aktuelnom političkom situacijom u BiH te pitanjima koja su trenutno u žiži javnosti.

On je kazao da je SDA ponovo pozvala SNSD da prestane sa opstrukcijom rada Parlamentarne skupštine BiH.

“Neusvajanje brojnih zakona i dokumenata koje je u proceduru poslalo Vijeće ministara nanosi ogromnu štetu građanima, državi, integracijskim procesima. Na usvajanje čeka više od 30 zakona i 36 međunarodnih dokumenata među kojima i sporazumi za Koridor 5C. Očekujem da konačno nakon devet mjeseci mandatar za novi saziv Vijeća ministara koji će doći iz SNSD-a Predsjedništvu i klubovima u PSBiH ponudi program, a HDZ da predloži kandidata za predsjednika FBiH kako bi se pokrenule procedure imenovanje novog saziva Vlade FBiH”, rekao je Izetbegović, prenosi Klix.

On je naglasio da ono što budući mandatar za Vijeće ministara predloži, treba biti u skladu s Ustavom i zakonima.

“Ne može entitet nametati stavove državi za koje nije nadležan kao što su obrana i međunarodni odnosi. Radimo po zakonu i šaljimo ANP-ove, a odluke o samom članstvu odlučit ćemo naknadno. Nitko ne može natjerati entitet RS i srpski narod ako neće da budu u NATO-u, ali sve do tada moramo raditi u skladu sa zakonima”, rekao je Izetbegović.

On je naglasio da Srbija institucijama BiH nikada nije dostavila prijedlog za rješavanje pitanja granice, pa je, kaže, nejasno koji to prijedlog podržava lider SNSD-a Milorad Dodik. Pozvao ga je da ga službeno dostavi, te da istraje na prijedlogu koji je iznio na samitu SEECP.

Zaključak NSRS o vitalnom interesu u vezi s pitanjem Pelješkog mosta, kaže, dodatno usložnjava odnose u BiH.

“Pristup otvorenom moru nikako ne može biti niti protiv jednog entitet niti građana. Radi se o besmislici. Uvijek imamo nekoga u Predsjedništvu koji štiti interese susjednih zemalja. Što je to što nije vitalni interes jednog entiteta da jedna zemlja nema pristup moru u skladu s konvencijama koje su donijele UN. Ne bih vam u ovom času imao što o tome više kazati”, rekao je Izetbegović.

SDA, kaže, podržava usvajanje novog zakona o borcima, koji je omogućio unapređenje položaja prava boraca, “čime je ova Vlada pokazala da vodi konkretnu brigu za borce”.

“SDA podržava uspostavu nove većine u Tuzlanskom kantonu i princip da pobjedničke stranke formiraju koalicije i u svom drugim kantonima, a što se očekuje”, rekao je on.

Kazao je i da SDA pozdravlja kažnjavanje negiranja genocida zakonskim putem, te je pozvao PIC da što prije reagira zbog prijetnji Dodika visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku u vezi s tim.

Ocijenio je sramotnom presudu Vrhovnog suda Nizozemske kojom se u procentima određuje odgovornosti za nizozemske trupe odgovorne za stradanja u Srebrenici./HMS/

About the Author
  1. PeroReply

    Neće moći bez izbornog zakona

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte