IZETBEGOVIĆ: Još postoji šansa za dogovor s HDZ-om oko Mostara, iako su nam pozicije udaljene

Kolegij Stranke Demokratske Akcije razmatrao je danas na sjednici u Sarajevu aktualnu političku situaciju i prioritete BiH, a bilo je riječi i o pregovorima s HDZ-om u vezi Mostara i implementracije presude Sejdić – Finci, te popisa stanovništva.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović obavijestio je večeras novinare nakon sastanka da od sutra preuzima funkciju predsjedatelja Predsjedništva BiH te kako je na sjednici Kolegija izložio prioritete.

Kaže kako je prvi prioritet realizacija Master plana integracije BiH u EU koji dalje podrazumijeva niz najbitnijih prioriteta za napredak reformi u BiH koje se se odnose na vladavinu prava, tržišnu ekonomiju, općenito mjere koje će pojačati i otvoriti prostor za oporavak privrede..

– Tu je i put BiH prema NATO-u odnosno preuzimanje prvog godišnjeg plana u okviru MAP-a. Šanse nam nisu baš velike, ali treba se potruditi. Treba se boriti za to da izlobiramo, kod prijateljskih država koje imaju utjecaja na odluke u NATO savezu, da se BiH da prvi godišnji plan – kaže on.

Na sastanku je bilo riječi i o koalicijama, odnosima SDA i SBB, dolazećim lokalnim izborima.

– Ići ćemo na to da se zajednički nastupa u RS-u, s probosanskim strankama i u općinama koje možemo nazvati povratničkim. Mislim kako ćemo s SBB-om dogovoriti i nastup u ostatku Federacije, zajednički kad je u pitanju izbor načelnika – kaže on.

Izetbegović je kazao kako je bilo riječi i o pregovorima s HDZ-om u vezi Mostara i implementracije presude Sejdić – Finci.

– Mislimo kako još ima šanse da se dogovor postigne, mada su pozicije dosta udaljene. Učinit ćemo dodatne napore u nekoliko narednih dana. Mislim kako ćemo imati sastanak s HDZ-om za vikend ili početkom idućeg tjedna – precizirao je.

U Srebrenici će, kaže, učiniti sve da Bošnjaci imaju jednog kandidata na lokalnim izborima.

– U tom smislu zadužili smo neke od potpredsjednika da obave potrebne sastanke u Sarajevu i Srebrenici, prije svega da smirimo retoriku koja ne vodi tome da se omoguće zajednički nastupi i okupljanje oko jednog kandidata – navodi on.

Kaže kako SDA podržava predsjedatelja Vijeća ministara BiH i odluku Ustavno-pravne komisije, koja je jučer na sjednici odbacila Prijedlog Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

– Smatramo kako definitivno treba biti dokinut tzv. bijeli kruh na svim razinama u BiH, od državnog, preko entitetskih do županijskog razina – kazao je.

U slučaju popisa stanovništva BiH, Kolegij SDA smatra da treba biti proveden zakon, kriteriji i standardi međunarodne monitoring misije (IMO) te da to treba uraditi bez odlaganja.

– Tu ponajviše očekujemo od agencije na državnoj razini – kaže on.

Kolegij SDA na sjednici u Sarajevu osudio je incidente koje su u Višegradu izvršili pripadnici Četničkog ravnogorskog pokreta i napad na novinare tom prilikom.

– Očekujemo kako se konačno zabrani rad radikalnih pokreta. Kad je u pitanju radikalizam da se istim aršinom mjere i oni koji pripadaju bošnjačkom korpusu i oni koji pripadaju drugim korpusima. Da se definitivno stane ukraj divljanju četnika, koje se ponavlja – naglasio je Bakir Izetbegović večeras nakon sjednice Kolegija SDA u Sarajevu. /Fena/HMS/

Najnovije

SJAJAN REZULTAT

Košarkaši BiH su na Europskom prvenstvu!

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je večeras na Ilidži Latviju rezultatom 79:73 i ovim trijumfom je osiguran plasman na Europsko prvenstvo, piše Sportsport.ba. Latvija...