LIDER SDA

IZETBEGOVIĆ: Ili će sve biti riješeno ili neće biti ništa riješeno, ‘probosanski blok’ je jedinstven

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka u Izaslanstvu EU na kojem se razgovaralo o izmjenama Izbornog zakona BiH poručio je da tek slijede najduži sastanci i da bošnjačke stranke koje on oslovljava novotvorenom sintagmom  “probosanski blok” jedinstveno ide na sve ili ništa.

Zanimljivo sada ne govori o svom fiktivnom četvrtom elementu kao deminutiv za bošnačku oporbu koja sebe naziva građanskom opcijom, a koja se zalaže za isto uređene BiH kao i SDA.

Izetbegović je istaknuo: “Ili će sve biti riješeno ili neće biti ništa riješeno.”

Kaže da najduži sastanci tek slijede i da za sada nema ništa konkretno osim što se osjeća ta kritična masa na  tzv. probosanskoj strani da neće izaći ususret ničemu što je jednostrano.

“Moraju se uraditi izmjene i za Federaciju BiH i za Predsjedništvo BiH. Imamo blokade imenovanja Vlade FBiH, popune Ustavnog suda, pogledajte koliko strategija razvoja, preko 150 akata stoji u Domu naroda FBiH. Te stvari se moraju riješiti”, rekao je, prenosi Klix.

Lider SDA ističe da mu je drago što su i ostali u tom ‘probosanskom’ bloku jednako odlučni.

“Ne samo da sam ja pri tome, nego sam sjedio i s drugim probosanskim strankama i oni potvrđuju takvu stvar. Neće se moći izaći jednostrano HDZ-ovom prijedlogu”, dodao je nakon sastanka kojem su prisustvovali i predstavnici SBB-a, NiP-a, A-SDA i drugi.

Na novinarsko pitanje jesu li stranci Izetbegoviću zaprijetili sankcijama, on kaže da nisu.

“Nisu prijetili sankcije, ali se vrši pritisak na sve strane, a ponajmanje na HDZ. Ali preživjet ćemo, nismo u politici od jučer. Treba postaviti sve na dvije noge”, dodao je.

Večeras će biti održana i radna večera kod europskog veleposlanika na kojoj će prisustvovati svi ključni akteri izmjena Izbornog zakona BiH.

Razgovore s bh. liderima vode američki izaslanik koji je zadužen za Izborni zakon Matthew Palmer i predstavnica EU Angelina Eichhorst, te šef Izaslanstva EU Johann Sattler./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije