IZETBEGOVIĆ I DALJE PRIČA O UNITARIZMU: SDA kani ojačati građanski princip

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je u intervjuu za Klix.ba da, ukoliko SNSD krene u implementaciju stavova i odluka koje je donio na sjednici Glavnog odbora, upustit će se u flagrantne antidaytonske djelatnosti i direktni udar na ustavnopravni sustav i stabilnost Bosne i Hercegovine.

– Oni kane dovesti u pitanje odluke koje su izglasane u Parlamentarnoj skupštini BiH za koje su glasali i zastupnici SNSD-a, bonske ovlasti, odluke visokog predstavnika, samo tumačenje Ustava BiH. Vjerojatno nas time kane uvesti u najtežu postratnu krizu – izjavio je Izetbegović komentirajući jučerašnju odluku Glavnog odbora SNSD-a o aktiviranju prava na samoopredjeljenje.

On je također istaknuo kako nema ničeg novog i ničeg radikalnog u novoj Programskoj deklaraciji SDA u odnosu na ranije kongrese, ničeg što bi trebalo izazvati ovakve reakcije te dodao da je to već treći programski dokument zaredom u kojem su definirane vizije Bosne i Hercegovine kao države organizirane kroz multietničke regije bazirane na geografskim i prometnim kriterijima, čijem imenu bi bila vraćena odrednica republika.

– Milorad Dodik je svojedobno, u tzv. Prudskom sporazumu, prihvatio regionalnu organizaciju države. Također, preciziranje uređenja BiH kao republike zaista ne bi trebalo nikoga provocirati. U Europi su sve države ili monarhije ili republike. Res publikum na latinskom ima skoro isto značenje kao demokracija na grčkom jeziku, dakle vladavina naroda, javna stvar i interes koji uključuje i daje pravo svakome sudjelovati u vlasti i javnom životu. BiH funkcionira kao republika, zašto to ne bi bilo i u njenom imenu – naveo je predsjednik SDA.

Dodao je kako se prema tome, radi o želji za konfliktom, za proizvođenjem krize, u namjeri da se ostvari dominacija SNSD-a i uvede samocenzura kod stranaka koje su zabrinute za situaciju u zemlji.

– SNSD želi stvoriti odnose u kojima bi sebi priskrbili pravo pričati i raditi bukvalno što god hoće, rušiti Ustav i Daytonski mirovni sporazum, a da drugima zabrane političku viziju i slobodu iznošenja stavova – kazao je Izetbegović.

Komentirajući smjenu potpredsjednika NS RS Senada Bratića Izetbegović je kazao kako SNSD, koji je u vlastite kongresne dokumente odavno unio izravne separatističke pretenzije o “osamostaljenju RS”, i u svakodnevnom javnom diskursu ih dodatno ojačava, disciplinira Bošnjake smjenjujući s položaja dopredsjedatelja Narodne skupštine RS njihovog predstavnika samo zato što je digao ruku za neki stranački dokument, dodajući da su, nažalost, za njihovu svijest takav aparthejd, diskriminacija i ponižavanje drugih normalna stvar.

Odgovarajući na pitanje u vezi s aktualnom krizom i Godišnjim nacionalnim planom, Izetbegović je kazao kako se Ustav i zakon moraju poštovati, što je definirano i u članku 3. sporazuma koji je potpisao s Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom.

– Dakle odazvati se na poziv NATO stožera koji smo dobili u prosincu prošle godine i poslati traženi Godišnji nacionalni program u Bruxelles. Ali sadržaj programa može zadovoljiti srpsku stranu – naveo je Izetbegović naglasivši kako je njihov stav da BiH neće ući u NATO ako to ne učini Srbija i da neće imati jaču vojnu suradnju s NATO-om od Srbije, što može biti realizirano kroz vojni dio Programa koji u sljedećem periodu može biti skroman.

– Ali, nakon niza sastanaka s Miloradom Dodikom o ovoj temi, stekao sam utisak da njegov cilj nije postići kompromis i riješiti krizu. Prije će biti da je cilj produbljivanje krize, nametanje volje entiteta državi, rušenje ustavnopravnog sustava i principa vladavine zakona u BiH – dodao je predsjednik SDA.

Komentirajući aktualne odnose SDA i HDZ-a, Izetbegović je rekao kako su na osobnoj razini ti odnosi korektni, komunikacija dosta dobra, unatoč potpuno različitom viđenju principa na kojem treba graditi budućnost BiH.

Dodao je kako HDZ inzistira na etničkom principu, unatoč presudama Europskog suda za ljudska prava i stavovima iz Mišljenja Europske komisije, i predlaže tako koncipirane izmjene Izbornog zakona.

SDA, ističe Izetbegović, kani pratiti europske standarde i pojačavati prevagu građanskog principa, i prihvatit će izmjene Izbornog zakona samo ukoliko one omoguće svakom građaninu u BiH da se kandidira za svaku poziciju u strukturi vlasti.

– Je li moguće postići kompromis s obzirom na ovako udaljene stavove? Jeste, ali će to tražiti vremena. I ići u smjeru koji nam je uvjetovala Europska komisija – zaključio je Izetbegović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

BEZ PARDONA

Zašto sam “pogriješio” u Dnevniku RTV Herceg Bosne?

Kada sam u Dnevniku Televizije Herceg Bosne čestitao rukometnoj reprezentaciji Hrvatske na pobjedi nad Norveškom i plasmanu u finale Europskog rukometnog prvenstva- pogriješio sam....