UMJEŠAO SE I LIDER SDA

IZETBEGOVIĆ: Armenska strana snosi odgovornost za izbijanje sukoba u Azerbejdžanu

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović kazao je da armenska strana snosi punu odgovornost za izbijanje sukoba u Azerbejdžanu.

– Duboko smo zabrinuti zbog situacije u Azerbejdžanu, nakon artiljerijskih napada armenskih snaga. Po međunarodnom pravu regija Nagorno-Karabah pripada teritoriji Azerbejdžana, te objavljivanje rata od Armenije predstavlja ponovnu vojnu agresiju koja se ne smije tolerirati, naročito nakon što je meta armenskih napada bilo i civilno stanovništvo. Scene iz Azerbejdžana nas po svemu podsjećaju na iskustvo Bosne i Hercegovine, kada je i naša zemlja bila izložena brutalnoj vojnoj agresiji s ciljem protjerivanja stanovništva i komadanja njene teritorije – kazao je Izetbegović.

Naglasio je da Azerbejdžan ima puno pravo braniti svoj teritorijalni integritet, kao i obvezu da ne dopusti ponavljanje masovnih zločina nad svojim civilnim stanovništvom koje su tijekom 90-ih izvršile armenske snage, protjeravši brojne izbjeglice i spriječivši ih kasnije da se vrate svojim domovima.

Izetbegović je istaknuo da su “tijela međunarodne zajednice, prije svega OSSE koji ima mandat po ovom pitanju, dužna da reagirati na temelju rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a kojima je jasno naloženo povlačenje okupatorskih armenskih snaga s teritorije Azerbejdžana”.

– Svako ohrabrivanje armenskih nelegalnih postupaka, kroz neodlučan ili neutralan stav međunarodne zajednice, ide u prilog daljoj eskalaciji sukoba. Zato je važno da se precizno i odlučno pruži podrška vlastima Azerbejdžana po ovom pitanju – kazao je Izetbegović.

Nagorno Karabah je pokrajnina s većinskim armenskim stanovništvom koja se nakon rata koji je izbio 1988, šest godina kasnije proglasila samostalnom državom./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije