NJEMAČKA Kako će izbori u Bavarskoj utjecati na Vladu Angele Merkel?

Više od 9,4 milijuna Bavaraca izlazi na izbore i bira novu vlast u toj saveznoj njemačkoj pokrajini. Ankete predviđaju znatan pad podrške Kršćansko-socijalnoj uniji (CSU), što bi moglo loše utjecati i na saveznu vladu kancelarke Angele Merkel.

Ankete objavljene ovaj tjedan konzervativnoj Kršćansko-socijalnoj uniji (CSU) predviđaju 33 do 34 posto podrške, a na drugom su mjestu Zeleni s 18 posto, piše Hina.

Prema tim anketama, CSU je izgubio gotovo trećinu “svojih” birača u odnosu na izbore prije četiri godine kada je na pokrajinskim izborima u Bavarskoj osvojio gotovo 48 posto glasova.

CSU je sestrinska stranka Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, a čelnik CSU-a Horst Seehofer ministar je unutarnjih poslova u njezinoj vladi.

Njegovo čvrsto stajalište o useljavanju dovelo je savez CDU-a i CSU-a u velike probleme ove godine pa se bavarska anketa također interpretira djelomice kao referendum o Seehoferovoj spornoj ulozi u nacionalnoj politici.

Merkel je odbila komentirati da bi bavarski izbori mogli destabilizirati njezinu vladu, rekavši samo da njezin konzervativni blok proživljava “teška vremena” te da se nada dobrom rezultatu za CSU.

S manjim postotkom osvojenih glasova CSU će vjerojatno biti prisiljen prvi put tražiti koalicijskog partnera. Iako je većina Bavaraca sklona koaliciji sa Zelenima, bavarski premijer Markus Soeder (CSU) do sada je isključivao tu mogućnost./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

BUNDESLIGA

Bayernu derbi u Dortmundu, Bavarci na +7

Aktualni njemački prvak Bayern napravio je veliki korak ka osvajanju novog, 30. naslova, a osmog zaredom, minimalnom 1:0 pobjedom na gostovanju kod najbližeg pratitelja...