IZASLANSTVO EU ZA HMS O DEKLARACIJI SDA: Apeliramo na političke stranke da se fokusiraju na formiranje vlasti

Iz Izaslanstva Europske unije u BiH odgovorili su na zamolbu Hrvatskog Medijskog Servisa za komentar o nedavno usvojenoj Programskoj deklaraciji  SDA koja za cilj ima revitalizirati Republiku BiH. Istaknuli su da, umjesto da komentiraju bilo čiji stranački program, apeliraju na političke stranke kako bi se usmjerili na formiranje vlasti. 

“Radije nego da komentiramo bilo koji stranački program, apeliramo na političke stranke da se primarno fokusiraju na formiranje vlasti nakon izbora 2018. godine. Očekujemo od bh. vlasti da preuzmu rad na ključnim prioritetima obrazloženim u Mišljenju Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU i krenu sa provedbom prijeko potrebnih reformi”, stoji u odgovoru Izaslanstva EU u BiH na upit HMS-a koji potpisuje Jamila Milović-Halilović, glasnogovornica specijalnog predstavnika EU u BiH.

Iz Izaslanstva EU u BiH podsjećaju da reformski proces zahtijeva redovan dijalog i koordinaciju između političkih stranaka kako bi se potakao konsenzus koji je potreban da se postignu rezultati u interesu svih građana BiH.

Podsjećamo, SDA je na 7. kongresu izabrala novo vodstvo te usvojila Programsku deklaraciju i Rezoluciju o ustavnim reformama i izbornom zakonodavstvu. U rezoluciji se navodi kako bi Republika BiH imala predsjednika države i Vladu RBiH, tri razine vlasti te dvodovni parlament, pri čemu bi uz Zastupnički, drugi dom – Dom naroda imao ovlasti isključivo zaštite idenitarnih pitanja naroda i nacionalnih manjina, uz opasku kako bi središnje mjesto u novoj organizaciji države imao građanin.

Ova Deklaracija izazvala je žestoke reakcije i protivljenja hrvatskih i srpskih političkih presatavnika u BiH./B. G./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PRIVREMENO ODOBRENO

Premier liga do kraja sezone odobrila pet zamjena

Engleska Premier liga odlučila je u četvrtak odobriti privremeno pet zamjena svakoj momčadi tijekom utakmice kada se prvenstvo nastavi sredinom lipnja.- Za ostatak sezone...