FEDERALNI PREMIJER JUTROS DOŠAO NA POSAO

Iz Novalićeva kabineta najavljuju da, ako u četvrtak bude sjednica Vlade FBiH, na njoj neće sudjelovati Milićević i Mandić

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, od jutros u sedam sati na svom je radnom mjestu i nastavlja sa svojim redovnim aktivnostima.

Potvrđeno je to za Radiosarajevo.ba u Novalićevom Kabinetu, gdje su dodali da se premijer pridržava izrečenih mjera.

S obzirom na to da su odlukom Suda BiH Novaliću određene mjere zabrane – sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa svjedocima Tužiteljstvu BiH u vezi s ovim predmetom, a među kojima su članovi i službenici Vlade, pitanje je kako će Novalić ispoštovati tu mjeru.

“Ukoliko u četvrtak bude održana sjednica Vlade, njoj neće prisustvovati ministri Jelka Miličević i Vjekoslav Mandić”, rečeno je u Kabinetu premijera Fadila Novalića.

Kako objašnjavaju, ministar Mandić već svakako određeni period ne prisustvuje sjednicama, jer je na bolovanju.

Kada su u pitanju ostale osoba s kojima Novalić ne smije kontaktirati, kao što su ministrica Miličević i tajnica Vlade Edita Kalajdžić, objašnjavaju da oni, ukoliko na sjednici postoji određena točka dnevnog reda iz njihovog resora, mogu izostati, te ovlastiti nekog pomoćnika.

Podsjetimo, Sud Bosne i Hercegovine odlučio je jučer odbiti prijedlog Tužiteljstva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora Novaliću, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku “Srebrene maline” Fikretu Hodžiću.

Oni su na ispitivanje u SIPA-i privedeni u četvrtak, a ročište na kojem su obrana i Tužiteljstvo iznosili argumente za i protiv trajalo je maratonskih, sedam sati. Počelo je iza 20 sati u subotu navečer, a završilo je oko 3 sata ujutro u nedjelju.

Oni su osumnjičeni za udruživanje radi činjenja kaznenih djela, pranje novca, krivotvorenje službene dokumentacije, zloupotrebu položaja i primanje nagrade i drugih oblika koristi.

U okviru istrage je utvrđeno da su respiratori, koji su nabavljeni posredstvom “Srebrene maline” i koji su plaćeni 10,5 milijuna KM, neupotrebljivi u jedinicama intenzivne njege./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ONI SU "POVUKLI" GLASOVE

Evo koje su kandidate birači u Hrvatskoj najviše preferirali

Preferencijalni glasovi na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj u većini su otišli nositeljima stranačkih lista po izbornim jedinicama, no dio kandidata u Sabor će...