TURISTIČKI DJELATNICI S BRKIĆEM I SMOLJANOM

Iz Međugorja poručuju Tegeltiji da je zatvaranje granica pogubna odluka, prijeti nam kolaps

Povodom informacije o nastavku zabrane ulaska stranaca u Bosnu i Hercegovinu, koju je objavio 30. lipnja predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, u Međugorju se na inicijativu lokalnih turističkih djelatnika Zorana Jerkovića i Davora Ljubića, održao sastanak sa zamjenikom ministra Vanjskih poslova Josipom Brkićem, načelnikom općine Marinom Radišićem i predsjednikom Općinskog vijeća Čitluk Predragom Smoljanom.

Sastanku su nazočili predstavnici hotelijera, turističkih agencija, autobusnih prijevoznika, ugostitelja i vlasnika suvenirnica.

Na sastanku je naglašena potreba za zajedničkim nastupom svih koji djeluju u ovom velikom Marijanskom svetištu prema institucijama vlasti u BiH. Istaknuta je pogubnost ove odluke, te da vremena za daljnje odlaganje odluke o neulasku stranaca nema. Hoteli, restorani, turističke agencije i prijevoznici ne rade od prosinca 2019. godine i svima im prijeti kolaps.

Ukoliko bi se omogućio nesmetan ulazak stranaca u BiH, sezona bi mogla biti koliko – toliko spašena u periodu kolovoz – listopad, te bi to bila dobra najava za 2021. godinu, kada proslavljamo 40. obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorju.

Brkić je izvijestio nazočne da nikakva nova odluka nije donesena, već su zadržane mjere donesene u ožujku 2020. Obećao je da će se, u skladu sa svojim mogućnostima, zauzeti za pomoć svojim susjedima i prijateljima iz Međugorja. Istakao je važnost da zahtjev prema Vijeću ministara ide po protokolu, te da bi u najboljem slučaju, ova odluka mogla biti donesena za 10 dana.

Osim ovoga, raspravljalo se i o aktualnim problemima s kojima se gospodarstvo suočava u Brotnju, pe je načelnik Radišić obećao pomoći u iznalaženju rješenja premašivanja krize odgađanjem naplata određenih nameta, shvaćajući ozbiljnost kompletne situacije.

Sastanak je završio zaključkom da se ide sa zahtjevom za otvaranjem granica BiH za građane EU, Švicarske i NR Kine, po uvjetima koji su vrijedili prije proglašenja pandemije, odnosno da građani EU mogu ući ili s osobnom kartom ili putovnicom. U zahtjevu se traži od Vijeća ministara da ulazak omoguće najkasnije do 08. srpnja 2020, godine, kako bi se koliko toliko moglo spremiti za doček hodočasnika najavljenih već za kolovoz./HMS/

Najnovije

ČAPLJINA

Pucnjava u središtu Čapljine, jedna osoba ozlijeđena

Jedna osoba ozlijeđena je u pucnjavi u petak u središtu Čapljine, piše portal Bljesak.info. Pucnjava se dogodila u Ulici Mate Bobana oko 20.30 sati. Ozlijeđena...