Iz Europskog parlamenta upućen poziv na reformu Izbornog zakona BiH u skladu s presudama Ustavnog suda BiH i međunarodnih sudova

Izaslanstvo za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom održalo je četvrti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (SAPC) EU-Bosne i Hercegovine, 13. i 14. ožujka 2024. Potpredsjednica Izaslanstva Željana Zovko predsjedala je danas razmjenom mišljenja o stanju ispunjenja 14 ključnih prioriteta utvrđenih u mišljenju Europske komisije, ususret sastanku Europskog vijeća 21. i 22. ožujka, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Ovo je drugi sastanak SAPC-a održan nakon 2015. godine, koji je organiziran kao znak odlučnosti da se ne izgubi ponovni zamah u međuparlamentarnim odnosima i da se udahne novi život parlamentarnoj dimenziji procesa pridruživanja Bosne i Hercegovine EU-u.

Susret se odvio u svjetlu preporuke koju je Europska komisija objavila u utorak o otvaranju pretpristupnih pregovora EU-a s BiH na sastanku Europskog vijeća sljedeći tjedan.

“Ključna reforma ostaje na političkim liderima, a to je provedba izmjena izbornog zakona sukladno presudama Ustavnog suda. Izborni zakon je preduvjet gdje svi građani i narodi mogu odlučivati o svojim predstavnicima. Europski parlament pruža svoju podršku demokraciji te isto tako mora osigurati da izborni glasovi poštuju međunarodne adekvatne zakone za mir i stabilnost u društvu”, naglasila je Zovko prilikom konstruktivne razmjene mišljenja.

Po završetku sastanka, Zovko je u ime Europskog parlamenta supotpisala zajedničku izjavu s koordinatoricom ispred Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Snježanom Novaković-Bursać koja je potom usvojena i koja navodi sljedeće:

“Naši otvoreni i iskreni razgovori ponovno su potvrdili da je izravni kontakt licem u lice ključan ako želimo razviti odnos baziran na povjerenju. Iz ovog sastanka imamo mnogo korisnih spoznaja za oba izaslanstva. U svom komunikacijskom dokumentu o politici proširenja EU za 2023. godinu, Komisija je preporučila otvaranje pregovora o pristupanju EU s Bosnom i Hercegovinom ‘kada se postigne potrebna razina usklađenosti s kriterijima članstva’. Prepoznajemo napredak ostvaren u Bosni i Hercegovini, zbog kojeg je Komisija preporučila otvaranje pregovora o pristupanju bez daljnjih uvjeta. Potičemo parlament Bosne i Hercegovine da usvoji izborni zakon u skladu s odlukama domaćih i međunarodnih sudova. Dok pozdravljamo što je u izvještaju za BiH za studeni 2023. ključni prioritet broj 3 označen kao ispunjen izravnim rezultatom našeg uspješnog sastanka u Sarajevu, priznajemo da je potrebno još puno posla kako bismo ispunili mnoge druge ključne prioritete i korake, posebno u ključnim područjima kao što su demokracija, vladavina prava i zaštita ljudskih prava svih građana. Pridruživanje EU će ostati proces utemeljen na zaslugama i čvrsto ukorijenjen u kriterijima iz Kopenhagena. Europski parlament je spreman podržati Bosnu i Hercegovinu i njezine građane na putu prema članstvu u EU u potpunom poštovanju mehanizma koordinacije za proces integracije u EU kako je dogovoreno u Bosni i Hercegovini. Radujemo se ponovnom uspostavljanju redovitih sastanaka EU-BiH SAPC-a što je prije moguće nakon europskih izbora”./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img