NEZAPAMĆENI SKANDAL

Iz depozita PU Banja Luka i MUP-a RS ukradeni brojni dokazi

Brojni materijalni dokazi koji su u proteklom periodu zaplijenjeni u različitim policijskim akcijama i deponirani u depozit Policijske uprave Banjaluka su ukradeni, doznaje Srpskainfo.

Ovi dokazi bili su smješteni „na sigurnom“ u krugu vojarne „Sarica“ u Trnu kod Laktaša koja je bila pod budnim nadzorom policije.

O kakvom se nadzoru, barem na kapiji radilo, govori da nitko nije mogao ući u krug vojarne bez prethodne detaljne provjere.

Dakle, nitko izuzev policijskih službenika nije mogao ući u vojarne koja je bila pod nadzorom policije.

No, i pored svega navedenog, dokazi su nestajali, i to godinama.

Među ukradenim materijalnim dokazima su automobili

Prema informacijama do kojih je došao portal Srpskainfo, među ukradenim materijalnim dokazima su automobili, te dijelovi automobila koje je policija oduzela na području Banjaluke, cigarete oduzete u policijskim akcijama izvršenim na području banjalučke regije u proteklim godinama, ali i veća količina novca.

– U ovim policijskim akcijama oduzimane su na tisuće kutija cigareta i oni dokazi koji nisu završili u sudu odvoženi su u vojarnu Sarica. Smatralo se da su tamo deponirani na sigurnom, ali očigledno je da nije bilo tako – objasnio je izvor Srpskainfo.

Nemar u Policijskoj upravi Banjaluka vjerojatno još uvijek ne bi ni bio otkriven da se nije krenulo u preseljenje policijskog depozita iz vojarne na drugu lokaciju.

Izvor Srpskainfo iz Policijske uprave Banjaluka izjavio je da je u pitanju prvorazredni skandal, jer je ustanovljeno da je nemar s materijalnim dokazima trajao godinama.

Smatra se da su nadležni morali biti upoznati s nestankom materijalnih dokaza, ali se ništa nije preuzimalo po tom pitanju i glava je uvijek okretana na drugu stranu, jer nitko, barem za sada, nije odgovarao za ova teška kaznena djela.

Srpskainfo doznaje da je među nestalim materijalnim dokazima i novac.

Ono što je posebno otežavajuća okolnost u cijelom slučaju jeste da su svi dokazi sve vrijeme bili pod budnim okom policijskih službenika i nitko drugi nije mogao imati pristup.

Iz depozita nestao i dio zaplijenjene droge

Gledajući kako je postupano s dokaznim materijalom, nije isključena ni mogućnost da je iz depozita nestao i dio zaplijenjene droge.

– Službeno nema evidentirano da je droga nestala, a takvo utvrđivanje je ujedno i nemoguće. Međutim, veliki dio droge uopće nije izvagan, pa nema ni precizno utvrđene težine. U onim slučajevima u kojima je izvagana droga u međuvremenu se osušila ili je uslijed loših uvjeta skladištenja i vlage jednostavno propala. Ovo se nikada neće ni moći utvrditi- objasnio je izvor Srpskainfo iz banjalučke Policijske uprave.

Radislav Jovičić, bivši ministar unutarnjih poslova Republike Srpske, izjavio je za Srpskainfo da se u konkretnom slučaju radi o kaznenoj odgovornosti, jer su dokazi nestali iz policijskog depozita.

– Ne postoji sustav odgovornosti tako da je ostavljen prostor za zloupotrebe. Nije bilo unutarnje kontrole u pogledu čuvanja dokaza, niti adekvatnog nadzora nad dokazima – objasnio je Jovičić.

Bivši ministar unutarnjih poslova ističe da su u konkretnom slučaju pojedinci radili s jasnom namjerom.

– Točno se zna kako se čuvaju dokazi, kakve su procedure i tehničko osiguranje, ali to je izostalo – dodao je Jovičić.

Nebriga i nezapamćeni nemar u depozitu Policijske uprave Banjaluka mogao je nekoga koštati i života, jer je kako doznaje Srpskainfo među deponiranim dokazima bilo i eksplozivnih materija.

– Način skladištenja tih dokaza je bio najblaže rečeno kaotičan i dobro je da netko nije nastradao, odnosno da nije došlo do tragedije – zaključio je izvor Srpskainfo iz Policijske uprave Banjaluka.

MUP RS: FORMIRANO POVJERENSTVO

Na pitanja o tome jesu li upoznati s nestankom predmeta koji su bili deponirani u vojarni Sarica, je li utvrđeno o kojim se predmetima radi i u kom periodu su oni nestali, provode li internu istragu zbog konkretnog slučaja, te jesu li obavijestili Okružno javno Tužiteljstvo Banjaluka iz MUP-a Srpske su odgovorili sljedeće:

– U vezi s Vašim pitanjima obavještavamo Vas da je Ministarstvo pokrenulo aktivnosti na preseljenju depozita koji je smješten u bivšoj vojarni “Sarica” imajući u vidu da je navedeni objekt na toj lokaciji predan u vlasništvo općine Laktaši. S tim u vezi, Ministarstvo je formiralo Povjerenstvo za premještanje deponiranih stvari koja treba utvrditi stanje depozita i isti preseli u poseban objekt Ministarstva za tu namjenu. O svemu navedenom obaviješteni su nadležni sudovi i tužiteljstvo po čijim nalozima se i čuvaju predmeti u depozitu. Povjerenstvo još uvijek utvrđuje činjenično stanje i očekuje instrukcije nadležnih pravosudnih organa o daljem postupanju u vezi s navedenim predmetima koji se nalaze u depozitu, bez kojih nije moguće postupati.

Iako su novinari spomenutog portala poslali upite i Policijskoj upravi Banjaluka, odgovore još uvijek nisu dobili./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img