IZ BiH tvrdi da je crkva sv. Marije u Jajcu, koja je 1528. pretvorena u džamiju, isključivo njihovo vlasništvo

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini – Medžlis Islamske zajednice Jajce isključivi je i jedini vlasnik Sultan Sulejmanove džamije u Jajcu, a što jasno i precizno proizlazi iz gruntovnih i katastarskih podataka i evidencija, te je svatko dužan suzdržati se od povrede ovog neotuđivog prava, pa tako i Biskupska konferencija BiH, priopćeno je iz Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, prenosi MINA.

Podsjećamo, osmanski okupator je 1528. godine oteo tadašnju crkvu svete Marije sa zvonikom svetog Luke i prenamijenio je u Sultan Sulejmanovu džamiju što se jasno vidi po obrascu gradnje.

Kažu da tim vjerskim objektom, koji je ujedno proglašen i nacionalnim spomenikom, bespravno upravlja Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca koja, kako navode, neopravdano i neosnovano odbija njegovu predaju u posjed Islamskoj zajednici i time grubo krši njena osnovna ustavna, zakonska i vjerska prava.

– Postavljamo pitanje Agenciji na osnovu kojeg pravnog akta upravlja ovom imovinom. Upravljanje imovinom može biti samo legitimirano od strane vlasnika. Kao što smo naveli i pokazali Islamska zajednica je vlasnik i nije dala nikakavu pravnu osnova Agenciji da može upravljati Sultan Sulejmanovom džamijom u Jajcu – istaknuli su u priopćenju te dodali da je Agencija povrijedila njihovo pravo na slobodno upravljanje i posjedovanje imovine, te time krši zakonske propise BiH.

Pozivaju Biskupsku konferenciju BiH i Agenciju da poštuju ustavna, zakonska i vjerska prava Islamske zajednice i da svojim radnjama i medijskim napisima prestanu vršiti pritisak na rad suda.

– Svjesni smo da je ova džamija nacionalni spomenik i tu činjenicu ćemo uvijek uvažavati i poštovati, ali to nije prepreka da se brinemo o svojoj imovini, što je naše pravo, ali i obveza – poručili su.

Naglašavaju da nije bila namjera Islamske zajednice da narušava dobre međureligijske odnose, naročito ne u sredini kakva je Jajce, nego, smatraju, to su učinili drugi svojim nepromišljenim i agresivnim izjavama i postupcima.

– Na kraju, nijedan objekt nije vrijedan narušenih međuljudskih odnosa i zato je najbolji izlaz iz čitave situacije da se slučaj prepusti nepristranoj sudskoj proceduri uz poštivanje važećih zakona i propisa kako bi se emocije smirile i pravda zadovoljila – stoji u priopćenju Vakufske direkcije IZ u BiH./HMS/

Najnovije

PROŠLO JE TOČNO 20 GODINA

Prisjećanje na povijesni govor biskupa Ratka Perića

Na današnji dan, prije točno dvadeset godina, u iznimno tegobnom političkom ozračju za hrvatski narod u BiH, u trenutku nametanja vlasti tzv. Alijanse za...