BIVŠI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

IVANIĆ: Dodik neće stati, ostvarit će što je najavio, problem je što nitko ne prihvaća Daytonski sporazum

Mladen Ivanić, počasni predsjednik PDP-a i bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine za N1 je govorio o tome kako gleda na političku krizu u BiH te je tom prilikom kazao da Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, neće stati u svojim namjerama te da će ostvariti sve svoje najave.

Ivanić je istaknuo da u BiH postoji jedna duboka kriza čiji su uzroci i dugoročne, ali i kratkoročne prirode.

– U dugoročne stvari se ubraja činjenica da, na kraju krajeva, mnogi u suštini nisu istinski prihvatili Daytonski sporazum. Jedni ne prihvaćaju postojanje BiH, drugi postojanje RS, traje međusobni sukob, zatim, pokušaji međusobnih prevara. I u tome ključnu ulogu imaju tri političke ličnosti koje su dominantne zadnjih 10-tak godina, to su Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović. I mi smo danas objektivno zarobljenici njihovih odnosa, međusobnih relacija, a Dodik je samo to prvi koji je imao najmanje živaca ispoljio i krenuo u jednu svojevrsnu avanturu, ali da je sam i jedini krivac – nije. U ovoj zemlji i dalje postoje suštinski problemi, a to jeste istinsko neprihvaćanje Dejtonskog sporazuma – naglasio je.

Pokušaj odgađanja

Ivanić je komentirao činjenicu da je NSRS usvojio Zakon o osnivanje Agencije za lijekove RS kao i to da se ona osniva tek šest mjeseci nakon objave u Službenom glasniku.

– Odmah sam ja rekao da ovo nije blef. Mislim da je ideja da je ovih šest mjeseci ustvari nekakva vrsta testiranja odgođene primjene, a mogućnost odustajanja je potpuno netočna. Mislim da se zaista može očekivati nastavak svih zakonodavnih aktivnosti u NSRS i svega onoga što je Dodik rekao, pokušaj ukidanja vojske, Oružanih snaga i svega ostalog. Ja ne bih računao na to, da sam na mjestu analitičara iz Sarajeva, da je ovo neki pokušaj odgađanja. Odgoda je jer vjerojatno treba pripremiti kadrove, laboratorije i čitav niz drugih stvari ako se to bude provodilo. Za to je potrebno određeno vrijeme i mislim da je to glavni razlog, nikakvo odustajanje – naveo je Ivanić.

Kazao je da će biti iznenađen ukoliko Dodik stane sa realizacijom onoga što je obećao.

– Neću biti iznenađen ako nastavi, ja to očekujem. To se vidi iz njegovog nastupa, pristupa, da on ide u tom smjeru. Teško je predvidjeti što će se događati u ovom trenutku i što će biti sa stvarnim životom. Moje pretpostavke su da će se prvo krenuti ka individualnim sankcijama i to ne od svih zemalja, već pojedinačno. Vjerojatno će to biti najaktivnije SAD, to će dominantno ići političkim strukturama, političkoj eliti u RS koja je upućena u ovo. Mislim da će se to vremenom proširiti na poslovne ljude koji se budu protumačili kao bliski Dodiku i toj strukturi, a ako to ništa ne bude dalo rezultate, onda vjerojatno i prema građanima u cjelini. Mislim da to nije dobro i da je to rizik, ali u BiH stvarno postoji problem načina primjene Dejtonskog sporazuma, neke vrste pritiska na RS, neka vrsta tihe nepotpisane koalicije između SDA i međunarodnih institucija koje su uvijek popuštale ovoj stranci, bez obzira što se ne slažem s Dodikom. Međutim, mislim da će se i to promijeniti i da SDA više neće imati toliku podršku međunarodne zajednice – pojasnio je.

Politički pristup

Nakon nastupa Dodikovog harmonikaša u Predsjedništvu BiH, Ivanić je komentirao i to kakav bi on pristup imao da je trenutno član Predsjedništva.

– Da sam sada član Predsjedništva BiH nastojao bih da se ne dođe u ovakvu situaciju. Podsjećam, ja sam imao dominantno poteškoće proizvedene od SDA i Bakira Izetbegovića poput pokušaja ponovonog podizanja tužbe protiv Srbije. U toj bitci ja sam pobijedio, a ona nije stvarala nikakve negativnosti. Zatim pokušaj sprečavanja da se obilježi 9. siječanj u RS, ja sam, ipak, to nekako uspio da taj puk izađe. Dakle, taj neki moj politički pristup je bio manje riječi, a više ‘političkih pobjeda’. Ovdje postoji jedan problem svojevrsne euforije koja je prisutna u Sarajevu. Dovoljno je da pročitate tekstove i komentare bivšeg reisa Mustafe Cerića gdje su oštrina i zluradost izražene prije svega prema RS, ali i prema Hrvatima. Taj dio političkog ambijenta u Sarajevu se mora početi smanjivati jer neće on biti riješen smjenama i zatvaranjem Dodika. Mislim da je najbolja obrana i smirivanje prilika u BiH istinsko prihvatanje Dejtona – dodao je Ivanić.

Kazao je da ne može reći da se ne plaši jer su mogućnosti nekog velikog sukoba minimalne, ali da taj strah ne može ni u potpunosti isključiti.

– Zamislite da se dogodi da u Banjaluci ili Sarajevu neka budala baci tri bombe i optuži drugu stranu bilo gdje za to šta se događa. Vrlo mali nedostaje u ovim našim uvjetima da se takvo nešto dogodi i da se u potpunosti otme kontroli. Ja zaista mislim da su šanse za neki veliki sukob male, ali po prvi put kao netko tko je bio optimističan, mislim da to sad nisam previše. Također, mislim da ulazimo u jedno razdoblje ozbiljnog sagledavanja stanja u kojem se nalazimo, ovo je vrlo ozbiljno stanje koje se neće tek tako moći prevladati nekim uhićenjima već ovo podrazumijeva jedan širi politički konsenzus normalnih ljudi koji na ovo neće gledati kao na neku pobjedu već one koji žele normalan život, ali nažalost takvih je veoma malo – poručio je Ivanić za N1./HMS/

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PREDSJEDNIK HSS BiH

KARAMATIĆ ZA BHRT: Mogu oni pričati koliko hoće o stoljetnoj Bosni, ali BiH je nastala u Daytonu

Apeliram na bošnjačke predstavnike ako žele sačuvati državu, da još postoji mogućnost dogovora. Hrvati i Srbi se ne žele pripojiti i ni Srbiji ni...