IVANCOV: Rusija je zainteresirana za stabilnu, prosperitetnu i nezavisnu BiH

Veleposlanik Ruske Federacije u BiH Peter Ivancov je večeras u Sarajevu bio domaćin prijema kojeg je povodom Dana Rusije priredio za predstavnike bh. javnog i političkog života i diplomatskog zbora u BiH .

U pozdravnom govoru, Ivancov je podsjetio da praznik Dan Rusije simbolizira viševjekovni put Rusije, njena dostignuća i pobjede, prekretnice i sudbonosne etape, stalni pokret prema novim visinama.

Rekao je da iako je Rusija pretrpjela teška iskušenja, ali je pokazala da može prevladati poteškoće i ostvari velike političke, ekonomske i društvene uspjehe.

Istaknuo je da je Rusija spremna na suradnju s cijelim svijetom, a to je pokazao i Sankt Peterburški međunarodni ekonomski forum koji je okupio 19.000 poslovnih predstavnika iz 45 država svijeta.

Naglasio je kako je suradnja Rusije i Bosne i Hercegovine od zajedničkog interesa, a da su narodi tih država vezani viševjekovnom zajedničkom poviješću, kulturom i jezikom.

”Rusija je zainteresirana za stabilnu, prosperitetnu i nezavisnu BiH i kao jedan od garanta Daytonskog mirovnog sporazuma vidi svoj zadatak u promicanju strogog pridržavanja normi i principa Daytona, u strogom skladu s garantiranom ravnopravnošću dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Čvrsto se držimo ove pozicije, nemamo je namjeru mijenjati”, rekao je Ivancov.

Mi sustavno razvijamo, dodao je on, suradnju s BiH u svim oblastima, kulture, obrazovanja, ali i investiranja.

”Rusija je među najvećim stranim investitorima i vanjskotrgovinskim partnerima BiH”, kazao je Ivancov i naveo da u BiH uspješno djeluju veliki ekonomski operateri Zarubežnjeft, Gazpromnafta, Sberbanka, koji ne samo što su vodeći porezni obveznici, već i poslodavci za tisuće građana BiH.

Ivancov je ruskom narodu čestitao Dan Rusije poželio im prosperitet i dobrobit, a gostima prijema, među kojima je bio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, poželio dobro zdravlje i uspjeh u životu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije