STUDENTICE OBJAVILE KNJIGU "KRIJESNICE"

IVA – INES PAVLOVIĆ ZA HMS: Želimo podići svijest o osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju

Iva – Ines Pavlović, studentica edukacijske rehabilitacije na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru jedna je od autorica knjige „Krijesnice“ koja je nedavno izašla iz tiska. O knjizi koja donosi životne priče o osobama s invaliditetom, djeci s teškoćama u razvoju i osobama koje su dio njihovoga života Pavlović govori u intervjuu za Hrvatski Medisjki Servis.

Iva- Ines Pavlović. Foto: HMS.

Razgovarala: Magdalena Meter, Hrvatski Medijski Servis

HMS: Kako je nastala ideja da napišete knjigu “Krijesnice”?

PAVLOVIĆ: Sasvim slučajno, kroz šalu se provukla ideja da bi mogli “napisati” knjigu. Jedna od kolegica je predložila ideju, a mi ostale smo se rado pridružile. Sama bit knjige je podignuti svijest o osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju u društvu i rušiti predrasude i diskriminacije.

HMS: Tko je sve radio na knjizi?

PAVLOVIĆ: „Krijesnice“ je radilo sedam studentica, Marija-Zorka Vasilj, Andrea Soldo, Antea Bagarić, Azra Grizović, Anđelka Franjičić i Marina Papić uključujući i mene i sve studiramo edukacijsku rehabilitacju. Pored uredništva, u knjizi se nalazi 91 autor sa svojom životnom pričom i svjedočanstvom. Uz ove glavne kompozitore djela, nalazi se tu još čitav orkestar ljudi koji su pomogli ostvarivanju neostvarivog.

HMS: Zašto naziv „Krijesnice“?

PAVLOVIĆ: Oko naziva knjige smo se najviše pomučili. Jednostavno trebalo je naći jednu jedinu riječ koja će biti ogledalo 91 priči koje se nalaze u knjizi. Nije bilo jednostavno. Onda nam je jedna kolegica predložila „Krijesnice“, a legenda kaže da ako sanjaš da krijesnice lete oko tebe, da će ti otkriti nešto važno. Na taj naziv smo kliknule i znale da je to to.

HMS: Što sve možemo pronaći u knjizi?

PAVLOVIĆ: Knjiga sadrži 91 priču, što osoba s invaliditetom, što roditelja, braće i sestara, stručnjaka, studentica, nas uredništva i još puno toga. Osobe koje su autori priča su iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, svih vjera i nacionalnosti. Mi jednostavno ne poznajemo razlike. Kroz čitavu knjigu protežu se crteži iz centara, udruga i škola iz čitave BiH. Na samom kraju knjige, rekla bih najvažniji dio, nalaze se pravila ponašanja prema osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju. Pored toga, u knjizi se nalaze dvije recenzije kao i komentari na samoj poleđini.

HMS: Koji je cilj ove knjige i jeste li zadovoljni s onim što ste do sad postigli?

PAVLOVIĆ: Kao što je rečeno na početku, osnovni cilj knjige je podignuti razinu svijesti o osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju u društvu i rušiti predrasude i diskriminacije. Promjene su već vidljive. U Dalmaciji je jedan mali objekt zaposlio osobu sa sindromom Down, a motivacija za taj korak je bila upravo ova knjiga. Korak po korak i od čovjeka do čovjeka i eto nas do boljeg svijeta za sve.

HMS: Osim promocija knjige koje su održane u BiH i online u Zagrebu, možemo li ih očekivati još negdje?

PAVLOVIĆ: Jako smo zadovoljne kako su se do sad promocije odvijale. Bile su posjećene i medijski popraćene. Do sada je od prodaje skupljeno 13 tisuća KM koje smo proslijedile na 6 različitih računa i tako pomogli najpotrebnijima. Stalno nas zovu u do sad neposjećene gradove i rado prihvaćamo svaki poziv. Za ovo proljeće promocije su završene, ali na jesen se opet vraćamo. Čekaju nas Rama, Tuzla, Posušje, Ljubuški, Kiseljak, a zatim prelazimo na Hrvatsku i Srbiju.

HMS: Kako i gdje se može kupiti knjiga?

PAVLOVIĆ: Knjiga se može kupiti na Facebook i Instagram stranici Krijesnice, zatim knjižare Aniv u Tomislavgradu i Osvit u Mostaru. Naravno, mi cure iz uredništva smo tu za sve, slobodno se javite. Sav prihod od kupljenje knjige ide za pomoć osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju.

NAPOMENA: Autorica intervjua je studentica Studija odnosa s javnošću Filozofskoga fakulteta SUM-a./HMS/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

EURO 2020

Bez golova u sudaru Engleske i Škotske

U drugoj utakmici skupne D Engleska i Škotska su sinoć na Wembleyju odigrali bez golova 0:0. Bila je to borbena utakmica u kojoj su obje...