Istraživanje: Kemikalije u raznim proizvodima povezane su s preranom smrću

Sintetičke kemikalije zvane ftalati koje se nalaze u raznim potrošačkim proizvodima poput kutija za hranu, šampone, šminke, parfema, čak i dječjih igračaka, mogu prouzročiti od 91000 do 107000 slučajeva prijevremenih smrti godišnje.

Smrti prouzročene ftalatima najčešće su kod osoba između 55 i 64 godine starosti, a prethode im kardiovaskularne bolesti, prenosi CNN.

Istraživanje je postalo dio rastuće baze podataka o utjecaju plastike na ljudski organizam. To pokazuje koliko je zapravo neophodno smanjiti ili zabraniti korištenje plastike, kaže vodeći autor istraživanja dr. Leonardo Trasande, profesor pedijatrije, ekološke medicine i zdravlja stanovništva u New Yorku, piše N1.

Već je poznato da ftalati ometaju tjelesni mehanizam za proizvodnju hormona, poznat kao endokrini sustav. Oni su, prema podacima Nacionalnog instituta zdravstvenih znanosti, povezani s razvojnim, reproduktivnim, neurološkim, imunološkim i drugim problemima.

Kako navodi Institut, čak i mali hormonski poremećaji mogu izazvati ozbiljne probleme u razvoju. Ranije provedena istraživanja povezivala su ftalate s reproduktivnim problemima, astmom, karcinomom i gojaznošću./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NOVI SPOR

Rusija naredila američkim diplomatima da napuste zemlju

Rusko ministarstvo vanjskih poslova naredilo je osoblju američkog veleposlanstva u Moskvi da napuste tu zemlju do 31. siječnja iduće godine, javila je u srijedu...