ISTRAŽIVANJA: HDZ uvjerljivo pobjeđuje u 10. izbornoj jedinici

HRT je u večerašnjem Dnevniku objavio rezultata istraživanja preferencija birača desetak dana prije održavanja izvanrednih parlamentarnih izbora u 10. izbornoj jedinici. Ako je suditi prema anketi, u ovoj izbornoj jedinici koja obuhvaća južni dio Splitsko-dalmatinske i cijelu Dubrovačku-neretvansku županiju, novi izbori i ne trebaju.

Sve uglavnom ostaje isto kao u studenome. I u redoslijedu stranaka, i u mandatima. Manje ili veće promjene primjećuju se tek u postocima. Ali to zbog specifične D’Hondtove metode preračunavanja glasova u mandate, ipak ne utječe na trenutačni rezultat.

II izborna jedinica

Konkretno, HDZ koji u 10. izbornoj jedinici koalira s Hrvatskom demokršćanskom strankom, ostaje prvi. Ali u odnosu na studeni (41,50%), sad bi dobio 9,8% manje glasova (31,7%). Manje ima i drugoplasirana SDP-ova koalicija. Pala je za 7,61% – u studenom su imali 28,91%, a sad 21,3%.

No od pada potpore HDZ-u i SDP-u, neće profitirati grupacija iz Metkovića kojoj je 10. izborna jedinica baza. Most sada dobiva 2,34% manje – imali su 18,44%, a sad 16,1%.

Preostali glasovi očito su se rasuli na onu većinu koja nije ni nadomak izbornom pragu. Najbliži mu je, ali bez šanse da ga prijeđe, savez okupljen oko Živog zida (2,7%). Ni Bandićeva lista (2,3%) koju ovdje predvodi bivši SDP-ovac i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, zastupniku se ne trebaju nadati. Svi ostali su ispod 1%.

Mandati

Na zastupnike u 10. izbornoj jedinici mogu računati samo tri političke grupacije. Najviše HDZ – 7, s tim da je jedan mandat prepustio koalicijskom partneru, demokršćaninu Dodigu, darujući mu šesto mjesto na listi.

Na istome ostaje i SDP-ov savez. Imali su četiri s listom koju je prošli put predvodio Ante Kotromanović, imat će četiri i sad kad ih vodi Boris Lalovac. Božo Petrov si je kao prvi na listi osigurao zastupničku fotelju, a sa sobom će u Sabor povesti još dvoje mostovaca. Dakle, kao i dosad bilo bi ih troje./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

UKUPNO 368 U BIH

Devet novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hercegovini

U ponedjeljak u poslijepodnevnim i večernjim satima, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na COVID-19 testirano je 48 uzoraka, od kojih je 9 pozitivnih, prenosi...