ISTRAGA SE NASTAVLJA Gibraltar oslobodio posadu iranskog tankera

Iz gibraltarske policije jučer su javili da je svih četvero članova posade iranskog tankera Grace 1 pušteno bez optužbi nakon što su zadržani prošlog tjedna zbog sumnje da su prekršili europske sankcije i prevozili naftu u Siriju, javlja Reuters.

Gibraltarska policija prvo je uhitila kapetana i prvog časnika te potom još dvojicu članova posade, no jučer su javili kako su svi pušteni. U policijskom priopćenju stoji i kako se istraga nastavlja, a Grace 1 ostaje zadržan.

Podsjetimo, Gibraltar je prekjučer presreo i zaplijenio supertanker Grace 1 na zahtjev SAD-a upućen Velikoj Britaniji, što je izazvalo diplomatski spor između Velike Britanije i Irana, a Teheran je reagirao pozvavši britanskog veleposlanika na konzultacije.

Gibraltar smatra da je na tankeru nafta za Siriju

Gibraltar smatra da ima razloga za pretpostavku da sirova nafta na brodu ima veze sa sirijskom rafinerijom Banjas, čime se krše sankcije koje je EU donio protiv te ratom pogođene zemlje.

Iran tvrdi da je Grace 1 plovio u međunarodnim vodama i da ga u skladu s međunarodnim pravom, britanske vlasti ne mogu zaustaviti.

Inače, Velika Britanija je jedan od potpisnika nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, iz kojeg se američki predsjednik Donald Trump prošle godine povukao te nametnuo sankcije Iranu.

Washington je početkom svibnja pojačao sankcije zahtijevajući da sve države i kompanije zaustave uvoz iranske nafte ili će biti izbačene iz globalnog financijskog sustava.

Iran je na američke sankcije odgovorio nepoštovanjem obveza iz nuklearnog sporazuma. Washington je tijekom proteklih tjedana doveo dodatne snage u regiju kako bi odgovorio na ono što naziva iranskim prijetnjama./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije