Ispraćaj Sulejmana Tihića: Otišao dobar čovjek, dijaloga i kompromisa

Više tisuća građana, prijatelja i kolega klanjalo je dzenazu-namaz Sulejmanu Tihiću, zamjeniku predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas u Sarajevu ispred Parlamenta BiH, javlja Anadolija.

Tabut s tijelom Sulejmana Tihića na rukama, formirani u dvije kolone, do vozila pogrebnog društva, prenijeli su prisutni prijatelji i kolege nakon čega je kolona krenula za Bosanski Šamac, njegov rodni grad.

Podsjetimo, tabut sa tijelom Sulejmana Tihića, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ranije danas je bio izložen u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Tabut su na rukama u zgradu Parlamenta BiH unijeli članovi rukovodstva Stranke Demokratske Akcije (SDA) na čelu sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem. Proučena je Fatiha i odana je počast.

Istovremeno, u zgradi Parlamenta BiH otvorena je i knjiga žalosti, te održana komemorativna sjednica kojoj su nazočili veliki broj prijatelja, kolega, članovi obitelji Tihić ali i diplomate iz stranih zemalja. Na komemoraciji je rečeno da se “danas ispraća i oprašta od čovjeka dijaloga i kompromisa.

Prerana smrt dobrog čovjeka

“Prerana smrt Sulejmana Tihića veliki je gubitak za sve nas, za njegovu rodbinu i prijatelje, za njegovu BiH i za sve njene građane, za njegovu SDA na čijem čelu je bio sve do smrti”, kazao je u obraćanju predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Kako je rekao, Sulejman Tihić je bio dobar čovjek, uzoran otac, suprug i djed petero unučadi.

“Bio je vrijedan, odgovoran i izuzetno sposoban političar i državnik. Nudio je suradnju, rješenje i dogovore umjesto prepirki, podjela i netrpeljivosti. Volio je svoju domovinu i sve njene ljude, nije pravio razlike među njima”, pojasnio je Izetbegović.

komemoracija tihic

Podsjetio je i na njegove dane provode u koncentracijskim logorima tijekom rata u BiH, rekavši da ni torture koje je prolazio tamo nisu ga promijenile.

“Bio je uporan i hrabar borac za istinu i pravdu. Dao je puni doprinos reintegraciji BiH. Nedostajat će nam mudrost, iskustvo i smirenost Sulejmana Tihića. Nedostajat će nam njegov vedri duh i optimizam. Pamtit ćemo ga po hrabrosti, dostojanstvu”, poručio je Izetbegović.

Naglasio je, „u jedno možemo biti sigurni, a to je da iza Sulejmana Tihića ostaje snažnija BiH za koju se tijekom cijelog svog života dosljedno i uporno borio”.

Čović: Čovjek velikog srca

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović kazao je u obraćanju da se okupljeni danas u Parlamentu BiH opraštaju s tugom od čovjeka velikog srca Sulejmana Tihića.

“Danas će mnogi ustvrditi da je otišao čovjek dijaloga i kompromisa. Ostavio nam je puno toga u naslijeđe da možemo razmišljati o tome kako je BiH lijepa kada su svi u njoj zadovoljni. Kod mene si ostavio veliku prazninu, ali kod obitelji veliku bol”, kazao je Čović.

Košarac: Poštivali ga svi

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Staša Košarac kazao je da je Sulejman Tihić bio dobar čovjek.

“Nije lako biti dobar čovjek u lošim vremenima kako u BiH živimo duže od dva desetljeća. Za dijalog i kompromis u ovoj zemlji treba imati volju, snagu i hrabrost. Tihić je imao sve to. Bio je jedan od rijetkih političkih lidera u BiH čije su riječi pažljivo slušali i poštovali svi ali i oni koji se s njegovim političkim stavovima nisu slagali. Iskreno žalim zbog smrti Sulejmana Tihića”, istakao je Košarac.

kosarac covic izetbegovic

Predsjednik Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH i potpredsjednik SDA Asim Sarajlić kazao je da je Sulejman Tihić svojim laganim koracima uvijek išao naprijed.

“Radio si jako puno ne samo za Bošnjake, ne samo za nas iz SDA nego za sve građane BiH. Uvijek si bio na putu države BiH i njenih građana. Nastavljamo putem koji si nam zacrtao”, rekao je Sarajlić.

“Danas se zauvijek opraštamo od tebe. Bio si predsjednik i vođa. Tih, nenametljiv ali uporan”, ustvrdio je potpredsjednik SDA Adil Osmanović.

Podsjetimo, tabut s tijelom Sulejmana Tihića, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ranije danas je bio izložen u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Tabut su na rukama u zgradu Parlamenta BiH unijeli članovi rukovodstva Stranke Demokratske Akcije (SDA) na čelu sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem. Proučena je Fatiha i odana je počast. Tabut je prekriven zastavom BiH.

Otvorena knjiga žalosti

Istovremeno, u zgradi Parlamenta BiH otvorena je i knjiga žalosti.

Sulejman Tihić je preminuo u četvrtak u 19:20 sati u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu nakon duge i teške bolesti, a bit će sahranjen u rodnom Bosanskom Šamcu prema vlastitoj želji, priopćeno je iz SDA čiji je predsjednik bio od 2001. godine.

Sulejman Tihić je rođen 1951. godine, završio je Pravni fakultet u Sarajevu 1975. godine, a član je SDA od njenog osnivanja 1990. Tokom rata u BiH prošao je kroz nekoliko logora u BiH i Srbiji. Bio je imenovan šefom konzularnog odjela veleposlanstva BiH u Bonu u Njemačkoj.

U mandatu 2002. – 2006. godina obavljao je dužnost člana Predsjedništva BiH. U poslijeratnom razdoblju obavljao je i dužnost zastupnika i zamjenika predsjedavajućeg Narodne skupštine Republike Srpske./AA/HMS/

Najnovije

HP MOSTAR

Nove marke HP Mostar „Božić 2021. i Nova godina“

Hrvatska pošta (HP) Mostar prigodnim poštanskim markama tradicionalno obilježava Božić i Novu godinu. Marke se u poštanskom prometu koriste od 1. prosinca 2021. Božić je blagdan...