ISMET OSMANOVIĆ (SDA): Inzistiranje na izmjenama Izbornog zakona moglo bi značiti da aktualna vlast u FBiH radi do sljedećih izbora

Federacija BiH dobila je novi negativni rekord jer federalna vlada nije formirana već 10 mjeseci, od kada su bili zadnji opći izbori u listopadu prošle godine.

Na formiranje izvršne vlasti najviše dosad čekalo se poslije pretposljednjih općih izbora održanih 2014. godine, kada je FBiH 31. ožujka 2015. dobila još aktualnu vladu, na čijem čelu je premijer Fadil Novalić, kadar SDA.

Kako sada stoje stvari, na federalnu vladu će se čekati još bar do jeseni, jer partneri SDA i HDZ BiH imaju svoje uvjete, od kojih ne odustaju, a čini se da im se i ne žuri, jer njihovi kadrovi sjede u Vladi FBiH.

Tako iz HDZ-a jasno poručuju da nova vlada neće biti formiran bez izmjena Izbornog zakona BiH, dok su iz SDA stava da se paralelno treba formirati s Vijećem ministara BiH.

Ono što se već odavno priča po kuloarima, a što je “Nezavisnim novinama” i neslužbeno potvrđeno je da će funkciju premijera zadržati Fadil Novalić, a da će novi predsjednik, odnosno predsjednica FBiH biti Lidija Bradara, aktualna izaslanica u Domu naroda BiH.

Ismet Osmanović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlament FBiH, ističe da bi inzistiranje na izmjenama Izbornog zakona, prije nego što se formira vlada, moglo dovesti do toga da do sljedećih izbora radi ova izvršna vlast u tehničkom mandatu, što, kako naglašava, nije dobro za građane.

“Izborni zakona je osjetljiva materija. Postoji nužna potreba da se on mijenja, ali nitko ne može očekivati da SDA ili probosanski blok pristanu na ono što im ne odgovara”, kazao je Osmanović za “Nezavisne”. Istaknuo je da je jako bitno da se u rujnu federalna vlada formira paralelno s Vijećem ministara./HMS/

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Trump najavio sporazum sa talibanima

Američki predsjednik Donald Trump rekao je danas da će potpisat mirovni sporazum s talibanima ako tjedan prođe bez nasilja u Afganistanu."Želim vidjeti da ovaj...