Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

Islamska zajednica u BiH zaprepaštena jer je Lavrov prihvatio odlikovanje

Islamska zajednica u BiH je zaprepaštena činjenicom da je ministar vanjskih poslova Ruske Federacije, Sergej Lavrov, prihvatio da mu se dodijeli orden kojeg su prije njega dobili presuđeni i dokazani ratni zločinci poput Miloševića, Karadžića, Mladića i Biljane Plavšić, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta.

– Građani Bosne i Hercegovine su od posjete gospodina Lavrova očekivali da ih uvjeri kako tvrdnje o tome da trenutna ruska politika na Balkanu i u Bosni i Hercegovini nije destruktivna i pristrana prema jednom narodu ili čak jednom političkom projektu unutar toga naroda. Nažalost, to se nije dogodilo. Naprotiv, nakon veta kojeg je Rusija uložila u Vijeću sigurnosti kojim se tražila tek osuda zločina genocida u Srebrenici ovo je još jedno poniženje žrtava koje sigurno ne doprinosi pomirenju.

Ne želimo vjerovati kako je svjesna odluka gospodina Lavrova i Ruske Federacije bila da se on nađe na listi s ljudima kakvi su pred međunarodnim sudovima presuđeni ratni zločinci i da se i na taj način relativizira njihov zločin, ali su žrtve tako razumjele ovaj gest i Islamska zajednica u BiH smatra svojom moralnom obvezom na to upozoriti – ističe se u priopćenju, koje prenosi agencija MINA./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte