Islamska država prvi put objavila imena ubojica Tomislava Salopeka

Dolh Klavh i Aah Saina ubili su hrvatskog zatvorenika u pustinjskom području Sinaja – piše, među ostalim, u Twitter poruci tzv. Islamske države koju prenose mediji

Fotografija je snimljena u pustinji, a prema položaju sunca koje je prilično nisko, fotografija je snimljena ili u rano ujutro ili predvečer.
Sporne sjenke

Po sjenama na fotografiji može se reći da ispred tijela stoji neka osoba. Sjena te osobe prelazi preko tijela. Iza tijela su dvije sjene. Prema jednom tumačenju, to bi mogle biti sjene dviju osoba – jedne više i jedne niže. Drugo tumačenje kaže da je riječ o sjeni Salopekova tijela. Postoji i treća sjena, desno od tijela i tu se definitivno radi o konturi stojećeg čovjeka, no nemoguće je procijeniti visinu te osobe, piše Jutarnji list.

Ovo je prvi put da Islamska država objavljuje imena egzekutora koji nemaju veze s Jihadi Johnom. Sva dosadašnja pojedinačna smaknuća zapadnih državljana počinio je Jihadi John. On se tom prilikom fotografirao sa svojom žrtvom, a nakon toga je slijedila jeziva fotografija smaknutog. Tako je bilo u dosadašnjih osam smaknuća zapadnih državljana. U slučaju Tomislava Salopeka njegove navodne ubojice nisu na fotografiji.

Imena Dolh Klavh i Aah Saina dosad se nisu pojavljivala u javnosti i nije poznato na kojoj su poziciji u hijerarhiji IS-a. Vjerojatno će identitet navodnih ubojica biti predmet detaljnijih analiza obavještajnijih agencija sljedećih dana.

Nadležne službe počele su analizirati snimku odmah nakon njene objave. Kako doznaje Jutarnji list, analiza je pokazala da je fotografija dijelom bila digitalno obrađena, odnosno “da je prošla kroz photoshop”.

Kao što je već objavljivano, odmah nakon što je Salopek otet, hrvatske obavještajne službe stupile su u kontakt sa stranim službama, najvjerojatnije američkim i britanskim koje imaju tehnologiju i saznanja o islamskim teroristima na tom području. Prema dostupnim informacijama, uspostavljeni su brojni obavještajni kontakti i kanali, ali zasad, nažalost, bez većeg uspjeha.

U prijašnjim slučajevima ubojstava zapadnih državljana nakon objave fotografija uslijedila bi i videosnimka smaknuća. U ovom slučaju videosnimka, barem zasad, nije objavljena. Prema nekim procjenama, tek bi eventualna videosnimka mogla dati konačnu potvrdu ubojstva.

Na samoj slici nema nikakvog datuma ili vremena ubojstva. Detaljnije pojedinosti bit će poznate tek nakon novih analiza i istraga, a možda cijeli slučaj nikada neće ni biti do kraja rasvijetljen, piše hrvatski dnevnik./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Poginuo maloljetnik u slijetanju Golfa s puta

U prometnoj nesreći u Gornjim Hasićima, kod Šamca, poginuo je petnaestogodišnjak, a tri osobe su ozlijeđene, potvrđeno je Srni u Policijskoj upravi Bijeljina.Prometna nesreća...