Sve vijesti

HNK Mostar

Isključili Linića iz SDP-a, Komadina: Kandidirat ću se za predsjednika stranke

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina večeras, nakon sjednice stranačkoga Predsjedništva nije želio novinarima potvrditi je li točna neslužbena informacija da je odlučeno kako će se pokrenuti isključenje bivšeg ministra financija Slavka Linića iz stranke, no najavio je da se namjerava kandidirati za predsjednika SDP-a.

“Što se tiče toga što je bilo na sjednici, upućujem vas na ostale kolegice i kolege. Ja vas mogu samo izvijestiti o svojoj odluci, a ta je da ću se na slijedećim izborima u SDP-u kandidirati za predsjednika stranke”, rekao je Komadina.

Na pitanje hoće li tražiti izvanredne unutarstranačke izbore ili će pričekati kraj mandata vlade, odgovorio je, “lijepo vas molim, subota je novi dan”.

U subotu se, naime, sastaje Glavni odbor stranke, jedino tijelo koje između dviju izbornih konvencija može odlučiti o izvanrednim izborima u SDP-u, no za to je potrebna dvotrećinska većina u Glavnom odboru koji broji 101 člana.

Član Predsjedništva SDP-a Željko Jovanović potvrdio je večeras novinarima da je Predsjedništvo stranke odlučilo iz SDP-a isključiti bivšeg ministra financija Slavka Linića, a tu odluku još treba potvrditi Glavni odbor stranke, koji se sastaje u subotu.

“Odlučili smo da ni jedan interes, niti jedna frustracija, niti jedna ambicija SDP-ovca ne može biti na štetu stranke. Jedini cilj SDP-a je u narednom razdoblju ojačati rad stranke i osigurati osvajanje drugog mandata”, rekao je Jovanović.

Linićevo isključenje Predsjedništvu je predložio predsjednik stranke Zoran Milanović zbog nanošenja štete ugledu stranke, nakon što ga je smijenjeni ministar na konferenciji za novinare prošli četvrtak optužio da je zloupotrijebio obavještajni aparat i policiju kako bi se s njim obračunao, da je štitio svoga prijatelja Sinišu Petrovića, iako je u Nadzornom odboru Ine donosio odluke protivne interesima Hrvatske te da su premijerovi prijatelji i članovi šire obitelji dobivali povoljne kredite od HBOR-a.

Dio tih optužaba odbacila je SOA i policija, koji tvrde da nisu nadzirali Linića.

Od 16 članova Predsjedništva na večerašnjoj sjednici nije bio jedino Neven Mimica, a protiv Linićeva isključenja bili su Zlatko Komadina, Rajko Ostojić, Davor Bernardić i Mirando Mrsić.

Odluku o isključenju Glavni odbor stranke treba potvrditi u subotu običnom većinom, što znači da bi, uz minimalan kvorum, to teoretski moglo učiniti 26 od ukupno 101 člana tog tijela.

Glavni odbor u subotu mora odlučiti i hoće li o prijedlogu da se Linić isključi iz SDP-a glasovati javno ili tajno, o čemu, po tumačenju dijela SDP-ovaca, ovisi i hoće li prijedlog Predsjedništva biti potvrđen i kojom većinom.

Na sjednici Predsjedništva je, kako se neslužbeno doznaje, bilo riječi i o rezultatima stranke na proteklim euroizborima, a kako prenosi član Predsjedništva koji je želio ostati neimenovan, opća je ocjena da ti rezultati za SDP nisu dobri.

Pred novinare je nakon sjednice izišao i potpredsjednik stranke Zlatko Komadina, koji je najavio da će se kandidirati za predsjednika SDP-a, no nije želio reći hoće li tražiti izvanredne izbore u stranci ili čekati kraj mandata SDP-ove vlade.

Pritom je naglasio kako ga ne zanima ni jedna funkcija u izvršnoj vlasti. Unutarstranačke izbore između dviju izbornih konvencija može raspisati isključivo Glavni odbor SDP-a, i to dvotrećinskom većinom./Fena/HMS/

Najnovije

KOSOVO

KFOR: Prisutni smo na rizičnom području, spremni smo odgovoriti ako bude potrebno

Iz KFOR-a su poručili da su prisutni na rizičnom području i da su spremni odgovoriti na situaciju ako bude potrebno. KFOR je također odgovorio na...