AERODROM SARAJEVO

ISIL-ovac Jahja Vuković izručen BiH, uhićen na aerodromu u Sarajevu

Zajedničkim naporima Tužiteljstva BiH i partnerskih policijskih i sigurnosnih agencija, izvršeno je lociranje, identificiranje, uhićenje i prijevoz osumnjičenog s područja Turske u Bosnu i Hercegovinu, priopćeno je večeras iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Kako je priopćeno, izručenje osumnjičenog realizirano je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, nakon čega je lišen slobode i bit će predan postupajućem tužitelju.

”Osumnjičeni Vuković Jahja, rođen 1999. godine u Bihaću, pod istragom je Odsjeka za terorizam u Tužiteljstvu BiH i osumnjičen je da je 2014. godine, otputovao u Siriju, te se priključio paravojnim formacijama tzv. “ISIL-a” koji je od strane Vijeća sigurnosti proglašen terorističkom organizacijom.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni se priključio formaciji “Al Nusra Front”, gdje je zajedno sa drugim državljanina BiH, u okviru jedinice “Hattab”, sudjelovao u terorističkim aktivnostima ove skupine, koje su uključivale napade na stanovništvo, ubijanje, protupravna zatvaranja i druge terorističke aktivnosti.

Prikupljeni dokazi ukazuju da je osumnjičeni bio pripadnik ovih formacija do 2019. godine i konačnog sloma struktura tzv.”ISIL-a”, nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je otkriven i lišen slobode.

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela-organiziranje terorističke skupine iz članka 202d. stavak 2. u svezi s člankom 201. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine te će u zakonskom roku biti predan postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičenog te donijeti odluku o daljim aktivnostima”, priopćeno je večeras iz državnog Tužiteljstva.

Tužiteljstvo BiH i Odsjek za terorizam operaciju su realizirali s partnerskim institucijama Bosne i Hercegovine i inozemstva u okviru anti-terorističkih aktivnosti./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije