Hrvatski Medijski Servis

ISIL-ovac Ibro Ćufurović postaje svjedok pokajnik?

Ibro Ćufurovićiz Velike Kladuše, koji je prije dva mjeseca deportiran iz Sirije u BiH, zbog sumnje da se pet godina borio za terorističku organizaciju Islamska država (ISIL), mogao bi uskoro postati svjedok pokajnik Tužiteljstva BiH, neslužbeno doznaje „Dnevni avaz“.

Izbjeglički kampovi

Ćufurović, naime, već dva mjeseca odbija svaki vid suradnje s Tužiteljstvom i brani se šutnjom. Razlog za to je što su mu supruga Amina Kečo, kojom se oženio na ratištu, i dvoje maloljetne djece i dalje u zarobljeništvu na sjeveru Sirije, u izbjegličkim kampovima koje kontroliraju Kurdi.

Ovaj ISIL-ovac dva puta je na ročištu kazao da ne želi nikakvu suradnju s tužiteljima sve dok mu je obitelj zarobljena, a među njima i jednogodišnji sin Jahja kojeg, osim na slikama, nikada nije vidio.

Prema nekim informacijama, Ćufurović je spreman tužiteljima priznati što je i kako radio u Siriji, kako se iz Sarajeva najprije prebacio u Tursku, kojim vezama, tko je to sve financirao, a da mu se zauzvrat ubrza postupak deportacije obitelji.

Prije nekoliko dana već su bile angažirane i neke nevladine humanitarne agencije kako bi se utvrdilo u kakvom su stanju njegovi supruga i djeca, a sve radi njihovog dolaska u BiH.

Ćufurović je jedan od državljana BiH koji je među prvima otišao na sirijsko ratište, zbog čega ga se otac Šefik javno odrekao.

Operativno je zanimljiv upravo zbog svojih veza s brojnim državljanima koji se i dalje nalaze u Siriji, a u svom iskazu mogao bi otkriti financijere odlazaka, ali i vezu sada već osuđenog Bilala Bosnića te Nusreta Imamović, ISIL-ovca koji je u Siriji i Iraku okupio balkansku brigadu, a zatim pobjegao u Libiju.

Nezavidan položaj

Do sada su mnogi povratnici sa sirijskog ratišta pristajali na sporazume o priznanju krivnje s Tužiteljstvom, sve s ciljem da ubrzaju suđenja i dobiju blaže kazne. No, Ćufurović ima jak motiv za suradnju jer je u nezavidnom položaju zbog obitelji.

Ako dođe do suradnje, on bi mogao precizno otkriti i tko je što od zarobljenih bh. državljana radio u Siriji. Interesantan je i stranim službama, a zanimljivo je da je od stotine zarobljenih ISIL-ovaca iz BiH jedino on do sada izručen BiH.

Majka će ga posjetiti u zatvoru

Avaz doznaje da će Ćufurovića tijekom ovog tjedna u zeničkom zatvoru, gdje se nalazi već dva mjeseca, posjetiti majka Rukija.

Sud BiH dozvolio je posjete sinu i telefonske razgovore, bez obzira na to što je ona privilegirani svjedok Tužiteljstva. Za dva mjeseca, koliko je u BiH, Ćufurovića je do sada vidio samo brat Ernad./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte