IRAN: SAD djeluje sam, njegovi saveznici ga se srame

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif ustvrdio je da Sjedinjene Države djeluju same protiv Irana i da se njihovi saveznici “srame” pridružiti im se u koaliciji radi praćenja tankera u Perzijskom zaljevu, strateški važnom području koje je u središtu napetosti, javljaju svjetske agencije.

“Danas je SAD izoliran u svijetu i ne može sastaviti koaliciju. Zemlje koje su im prijatelji suviše se srame da budu s njim u koaliciji”, rekao je Zarif na tiskovnoj konferenciji.

Zarif je potvrdio i da je odbio poziv da se u Bijeloj kući sastane s predsjednikom Donaldom Trumpom unatoč prijetnji da će mu se uvesti sankcije koje su naposljetku i uvedene prošlog tjedna, prenosi AFP.

SAD i Iran su od 2018. u sukobu zbog nuklearnog programa potonjeg, uvredljive retorike, napada na naftne tankere u Perzijskom zaljevu u svibnju i u lipnju, koji se pripisuju Teheranu koji ih pak niječe, i uništenja američkog drona u lipnju.

“Kršenjem zakona sami su stvorili takvu situaciju i potaknuli napetost i krize”, rekao je Zarif.

“Donijeli su nasilje, rat i pokolj”

Iran je odgovoran za sigurnost u Hormuškom tjesnacu i neće više trpjeti “kršenje pomorskog prava” ondje, izjavio je Zarif u ponedjeljak, dan pošto je Iran zarobio drugi naftni tanker blizu strateškog prolaza pod optužbom da krijumčari naftu.

“Iran je znao zažmiriti na poneko kršenje pomorskog prava u …. Zaljevu, ali to više neće činiti. Iran je odgovoran za sigurnost u Hormuškom tjesnacu i u regiji”, izjavio je na tiskovnoj konferenciji u Teheranu.

SAD je zbog napetosti i prijetnja u Perzijskom zaljevu u lipnju iznio prijedlog o koaliciji, ali ga teško provodi u djelo.

“Podmetač požara ne može biti i vatrogasac”, rekao je Zarif ocijenivši da nakon dolaska Amerikanaca u regiju nema ništa do “nasilja, rata i pokolja”./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije