Iran najavio izgradnju najvećeg svemirskog centra u zapadnoj Aziji

Iranski ministar komunikacija i informacijske tehnologije (ICT) Issa Zarepour rekao je da zemlja gradi najveću bazu za lansiranje u svemir u zapadnoazijskoj regiji.

Issa Zarepour je to rekao u nedjelju, dodajući da će zemlja lansirati još jedan satelit do kraja tekuće iranske kalendarske godine (do 20. marta 2024.).

U svemirskoj industriji zemlje dogodili su se važni događaji, rekao je ministar ICT-a, ocijenivši da je broj lansiranja satelita u zemlji otkad je administracija predsjednika Ebrahima Raisija preuzela dužnost u augstu 2021. godine dosegao 11.

Izrazio je nadu da će zemlja uskoro povećati broj svemirskih lansiranja, piše Klix.

Zarepour je istaknuo operaciju izgradnje najveće svemirske baze za lansiranje u zemlji i zapadnoj Aziji. Napomenuo da će prva faza baze biti dovršena do kraja sljedeće iranske kalendarske godine.

Iran je svoje satelite svojedobno izveo u orbitu u suradnji s drugim zemljama, ali sada je dosegao najnapredniju tehnologiju u svemirskoj industriji i može samostalno uspješno slati svoje domaće satelite u orbit, naglasio je ministar ICT-a.

Nadalje je rekao da je korištenje velikih kapaciteta kompanija iz privatnog sektora i kompanija temeljenih na znanju stavljeno na vrh agende ministarstva./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img