INZKO U VIJEĆU SIGURNOSTI UN: U korijenu zastoja različite vizije zemlje SNSD-a, SDA i HDZ-a

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Valentin Inzko, danas se obratio Vijeću sigurnosti UN-a, predstavivši svoje redovito polugodišnje izvješće o stanju provedbe mira u Bosni i Hercegovini, koji pokriva razdoblje od 16. travnja do 15. listopada 2019, javlja Hrvatski Medijski Servis.

U svom obraćanju, visoki predstavnik je osudio činjenicu da se proces formiranja vlasti odužio na sada već više od godinu dana, dodavši da “iako Vijeće ministara iz prošlog mandata i dalje funkcionira sve do imenovanja novog Vijeća ministara, ono je ograničeno politički sračunatom i nepotrebnom blokadom Parlamenta BiH. To znači da se ne mogu usvajati novi zakoni, uključujući i proračun na državnoj razini, što uveliko onemogućava zemlju da se učinkovito nosi s aktualnim problemima, kao što je migrantska kriza.”

Inzko je naglasio da se nastavila i destabilizirajuća retorika podjela, koja dominira političkom situacijom:

“Neki politički lideri iz RS i dalje daju izjave kojima izražavaju separatističke tendencije ili pak predviđaju raspad BiH, dok neki hrvatski predstavnici traže teritorijalnu reorganizaciju zemlje. Istodobno, najveća bošnjačka stranka opet je usvojila stranačku platformu koja zagovara Republiku BiH, što nije bilo konstruktivno.”

Također je naglasio da veličanje osuđenih ratnih zločinaca, koje je i dalje rašireno, uveliko otežava mogućnost postizanja istinskog i trajnog pomirenja među svim narodima.

Govoreći o presudi Ustavnog suda BiH o Mostaru i presudi Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”, koja nakon deset godina još uvijek nije provedena, visoki predstavnik je naglasio da “vladavina prava i borba protiv korupcije trebaju biti prioriteti za Bosnu i Hercegovinu. Zbog toga, veliki broj ljudi ne može ostvariti svoja osnovna građanska prava, jer ne mogu glasovati u Mostaru ili biti kandidati za niz državnih funkcija. To traje već deceniju. Ne iznenađuje da ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da su tri četvrtine građana BiH izuzetno nezadovoljne ili uglavnom nezadovoljne situacijom u oblasti vladavine prava i radom pravosudnih institucija. Stoga će vladavina prava i funkcionalnost pravosudnih institucija biti moji prioriteti u narednom periodu”, rekao je Inzko.

Visoki predstavnik također je rekao da je posebno sramotna pojava revizionizam ili čak otvoreno negiranje genocida u Srebrenici, koji je pravna činjenica potvrđena presudama kako međunarodnih tako i domaćih pravosudnih organa, uključujući i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju – tijelo koje je ustanovilo Vijeće sigurnosti UN-a.

Inzko je rekao: “U Srebrenici je 1995. godine počinjen genocid! Ništa i nitko ne može promijeniti tu činjenicu.” Visoki predstavnik je zahvalio onim pojedincima i organizacijama koji čuvaju istinu o Srebrenici i nastavljaju tragati za pravdom, posebno Majkama Srebrenice. “Majke zaslužuju naše najdublje poštovanje i divljenje,” rekao je visoki predstavnik.

Inzko je poručio političarima da pređu preko međusobnih razlika, odbace destabilizirajuću retoriku i osiguraju napredak zemlje na europskom putu.

Visoki predstavnik pozvao međunarodnu zajednicu da „nastavi ujedinjeno raditi kako bi očuvala rezultate postignute tijekom protekla dva desetljeća i, prije svega, ispunila obećanja o boljoj budućnosti za građane BiH“./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Al Pacino prvi put glumi u televizijskoj seriji

Prvi put u svojoj više od pet desetljeća dugoj glumačkoj karijeri slavni američki glumac Al Pacino okušao se u tv-seriji koja će se u...