Inzko tvrdi da Handkeu nije “sredio” sastanak s Karadžićem na Palama

Stari intervju nobelovca Petera Handkea za njemački list “Suddeutsche Zeitung” danas je postao ponovo aktualan, a dio u kojem govori da mu je sastanak s Radovanom Karadžićem na Palama organizirao Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, podigao je veliku prašinu.

Naime, Handke je izjavio kako mu je tadašnji veleposlanik Austrije u Sarajevu Valentin Inzko pomogao da se sretne s Karadžićem, a potom i s Jovanom Divjakom.

Međutim, Inzko u izjavi za “Avaz” negira takve tvrdnje.

– Handke je došao iz Beograda u Sarajevo negdje u ljeto 1996. godine, kad sam bio austrijski veleposlanik u Sarajevu. Je li bio u Palama, koga je susreo, ja ne znam. Sigurno nisam organizirao susret s Radovanom Karadžićem, jer ga nikad nisam vidio, niti njegovu suprugu, niti kćerku, niti sam ikad znao za njegov boravak – kaže Inzko.

On dodaje kako je “Karadžića vidio prije tri godine u Haagu na suđenju, iza 10 centimetara debelog stakla, a meni se uoči tog pogleda zaledila krv”.

– Sve navode o mojoj navodnoj organizaciji susreta sam u detalje objasnio u prosincu 2010. u slovenskom časopisu “Večer”. A nemam na tu temu nešto dodati. Još jednom, jedini sastanak koji sam organizirao za Petera Handkea je bio onaj sa poštovanim i svjetski cijenjenim generalom Jovanom Divjakom – navodi Inzko za “Avaz”./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MARK ESPER

Američki ministar obrane protiv Trumpa, ne želi slati vojsku na prosvjednike

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je kako ne podržava slanje vojske na prosvjednike zbog smrti Georgea Floyda i rasne nejednakosti, distancirajući se od...