Hrvatski Medijski Servis

INZKO S GUTERRESOM: Pozivam vlasti na provedbu presuda koje se odnose na jednakopravnost konstitutivnih naroda

Visoki predstavnik Valentin Inzko razgovarao je u utorak s glavnim tajnikom UN-a Antóniom Guterresom o razvoju situacije u Bosni i Hercegovini i upoznao ga sa svojim polugodišnjim izvještajem koji će danas prezentirati Vijeću sigurnosti UN-a.

Tijekom sastanka, visoki predstavnik je naglasio da organi vlasti na svim razinama trebaju poštovati Daytonski mirovni sporazum.

– Proteklih tjedana, jedan entitet je jednostrano poduzeo korake na uspostavljanju rezervnog sastava policije, što je izazvalo negativnu spiralu nepovjerenja koja za posljedicu ima produbljivanje podjela u BiH. Oni ne bi trebali nastaviti s uspostavom rezervnog sastava policije, nego bi trebali započeti dijalog s agencijama za provođenje zakona na državnoj i na razini Federacije BiH – rekao je visoki predstavnik.

Inzko je također naglasio potrebu da se politički lideri fokusiraju na okončanje procesa formiranja vlasti na svim razinama nakon prošlih izbora, te da značajnije poboljšaju funkcionalnost BiH na državnoj razini, kada proces formiranja vlasti bude završen.

– Međunarodna zajednica očekuje da će novi organi vlasti biti formirani što prije. Najvažnije je to da BiH postane funkcionalnija i efikasnija. Osporavanje institucija na državnoj razini i priče o državnosti entiteta, otcjepljenju i crtanju novih granica moraju odmah prestati. Osim toga, pozivam nadležne vlasti da provedu preostale sudske presude, kao što su one Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci i drugim predmetima, kao i odluke ustavnih sudova, a pogotovo one koje se odnose na jednakopravnost svih konstitutivnih naroda ili na sprečavanje diskriminacije Ostalih – rekao je visoki predstavnik.

Fokus bi trebao biti na pomirenju, vladavini prava, stabilnosti i prosperitetu, na dobrobit svih naroda i građana u BiH.

Visoki predstavnik je zahvalio glavnom tajniku na njegovoj dugogodišnjoj i kontinuiranoj podršci i opredjeljenju za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz OHR-a./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte