Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

INZKO: Prošlo vrijeme kada je međunarodna zajednica propisivala rješenja u BiH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko rekao je da su prošla vremena kada je međunarodna zajednica propisivala rješenja u BiH i bila predvodnik u njihovom provođenju, te da domaći političari moraju što prije početi poduzimati napore kako bi se krenulo naprijed.

– Političari se moraju pomiriti s tim. Snaga koja pokreće vlak zvani BiH i vodi ga naprijed mora biti “made in BiH” – rekao je Inzko za Oslobođenje.

Poručio je da je potrebno što prije formirati tijela vlasti na svim razinama, imajući na umu međunarodne obveze BiH, te da nema sumnje da je to preduvjet za reforme neophodne na putu integracije u EU.

Inzko je ukazao da je BiH statistički među najsiromašnijim zemljama u Europi, te da su neophodne reforme koje će pomoći da se poboljšaju uvjeti života.

– Proces EU integracije pružit će BiH potrebnu podršku u provođenju neophodnih reformi da bi se zemlja pripremila za rješavanje izazova koji proizlaze iz punog članstva u EU. To nije lak zadatak – rekao je Inzko.

Smatra da se to može postići uz političku volju i podršku stanovništva, ali da je, kako je rekao, BiH potrebno neko osvježenje.

Naglasio je da nema sumnje da će, kada BiH odlučnim korakom krene naprijed, međunarodna zajednica biti tu da pomogne, možda čak više nego prije./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte