“INZKO MORA OTIĆI” Dodik: Visoki predstavnici su u BiH stvorili novi poredak. Ovo nije Dayton

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik vjeruje da se čak i krajem ovog mjeseca može formirati nova Vlada Republike Srpske (RS) te da već sada imaju 56 zastupnika u vladajućoj koaliciji u tom entitetu.

Najavio je da će se već u ponedjeljak krenuti s međustranačkim sastancima kako bi RS što prije imala novu vlast te pristupila usvajaju proračuna i ekonomske politike. Dodik tvrdi da nitko od DNS-a ne traži da se odrekne svojih zastupnika, već da postoje neki ljudi s čijim radom nisu zadovoljni. ”Mi ćemo našu kalkulaciju izvesti na onima koji su za nas sigurni.

Ja ne tražim da netko nekog izbacuje iz partije, ali moram kalkulirati s onima koji su u svim okolnostima sigurni i na koje možemo računati”, kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci. Istaknuo je da će i svaki zastupnik iz SNSD-a, koji izgubi povjerenje vodstva imati sankcije. Istaknuo je da je Radovan Višković kandidat SNSD-a za mandatara za sastav nove entitetske vlade i očekuju od novoizabrane predsjednice Željke Cvijanović da ga predloži na tu funkciju, a nije se još razgovaralo o tome koje mjesto u vlasti pripada kojoj stranci.

Dodiku je, kaže, drago što je dosad oporbeni NDP odlučio razgovarati sa SNSD-om na, kako tvrdi, programu jake RS.

”Razgovarat ćemo o njihovom učešću u vlasti. Poštujemo to što imaju četiri zastupnika”, dodao je Dodik. Tvrdi da će predložiti novi zakon po kojem će svi koji se biraju na funkcije na razinu BiH morati položiti prisegu u parlamentu RS-a. Kritizirao je i istup visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka u Vijeću sigurnosti UN- te ponovio da se s njim neće sastati dok se ne ispriča RS-a zbog, kako je naveo, poređenja s Hitlerovim režimom.

Visoki predstavnici su, kaže, donijeli 560 odluka i time kreirali novi sustav.

”Odlazak visokog predstavnika u BiH bit će moj prioritet”, dodao je Dodik, koji je izabran za člana Predsjedništva BiH te pozvao sve građane u BiH da “odbiju mjere Valentina Inzka”. Uvest će, kaže, i praksu da će ići na nacionalne prijame onima stranim diplomatama koji budu dolazili na proslavu “Dana RS-a”./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Trump najavio sporazum sa talibanima

Američki predsjednik Donald Trump rekao je danas da će potpisat mirovni sporazum s talibanima ako tjedan prođe bez nasilja u Afganistanu."Želim vidjeti da ovaj...