NAKON ZAHTJEVA BOŠNJAČKIH POLITIČARA

INZKO: Dodik prešao crvenu liniju, sve više država članica PIC-a je za bonske ovlasti

Visoki predstavnik Valentin Inzko kazao je da su Milorad Dodik i NSRS prešli crvenu liniju. Dodao je da je spreman reagirati, ali da to ne bi uradio bez Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Kako je rekao, države Kvinte uvijek su bile za korištenje bonskih ovlasti, ali i da su druge države za to ako ništa drugo ne bi pomoglo.

– Ja sam spreman reagirati, ali samo s PIC-om. Ne bih to radio sam. U PIC-u je u tijeku novo razmišljanje i sve više članica misli da treba koristiti bonske ovlasti, ali odluka još nije donesena. Osim Rusije ima unutar PIC-a još država koje misle da su najbolja domaća rješenja. I ja isto mislim, i to su države koje vjeruju u domaća rješenja, ali vam neću javno kazati koje su. Sve te države misle dobro za BiH. U PIC-u ima 11 ili 12 država, neke su više, a neke manje za korištenje bonskih ovlasti – kazao je Inzko u razgovoru za “Al Jazeeru Balkans”.

Komentirao je i današnju izjavu lidera SDA, SBB-a i DF-a, Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića, koji su Dodiku poručili neće dozvoliti prelaženje crvene linije, Inzko kaže da je crvena linija kada netko kaže da neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH, konkretno ovu posljednju o poljoprivrednom zemljištu.

– Zamislite kada bi netko na otoku Korzika rekao da neće poštovati odluke Ustavnog suda u Parizu. Macron bi odmah poslao vojsku – rekao je Incko.

Ustavni sud je, kaže, temelj svake države i odluke se moraju implementirati.

– Izetbegović je rekao da prvo treba reagirati Tužiteljstvo BiH, a znamo tko je predložio ovih osam zaključaka u NSRS, znamo tko je bio prisutan. Krajnje bi bilo vrijeme da domaće institucije urade svoj posao, a ako neće onda uvijek postoji mogućnost da u međunarodnoj zajednici nađemo zajednički jezik – kazao je Inzko.

On je kazao da se neće mijenjati teritorija RS.

– Nije se mijenjala teritorija Srbije kada je Dodik tamo kupio neko zemljište ili vilu. Titular državne imovine je država – naglasio je Inzko./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PREMIJER FBIH

NOVALIĆ: Kupili smo 150.000 testova, nitko neće biti zaboravljen, ovo je vrijeme zajedništva

Predstavnici federalnih institucija obratili su se večeras povodom širenja koronavirusa.Premijer FBiH Fadil Novalić poručio je da Vlada Federacije nastavlja jačiti zdravstveni sektor kako bi...